ANNONS

“Jag sålde iväg 700 stycken direkt och har beställt ytterligare 300 som jag hoppas få”, säger Hasse Virdenäs, som driver Bergslagsodlingar.
Foto: Veronica Rigtorp

Hasse Virdenäs jagar efter Astrid

SMEDJEBACKEN. Årets pelargon 2021 är en helt ny zonalpelargon som heter Astrid. Sorten har fyllda blommor som skimrar i olika nyanser av rosa och aprikos. Bladen är friskt gröna med en bred, böljande, chokladbrun zonmarkering. Förutom ett vackert yttre har sorten fantastiska odlingsegenskaper: Pelargonen levererar blomsterprakt både inne och ute, tål regn och rusk och bjuder på osannolik blomning hela sommaren.

Hasse Virdenäs som driver Bergslagsodlingar har som de flesta andra sålt slut på Årets pelargon Astrid, som blev en riktig höjdare.
– Jag sålde iväg 700 stycken direkt och har beställt ytterligare 300 som jag hoppas få, säger Hasse.
Många trodde att Estelle var årets pelargon, för den är också mycket populär och går inte heller att få tag på. Men Hasse jagar vidare efter den.
Han har varit med i många år och vet vilken hajp det är kring årets pelargon.
– I år var den väldigt populär. För några år sedan blev det en blekgul – som blev fiasko. Efter den har det aldrig vare sig före eller senare varit en blekgul.

Hasse berättar att de odlade egna förr, för en så där 30 år sedan, men att det inte lönar sig.
Företaget köper 90 procent svenskodlade som håller bra kvalité.
– Pelargoner är tacksamma och de flesta lyckas med dem, förklarar Hasse.
Försäljningen förra säsongen var fantastisk och nuvarande säsong öppnar än bättre, berättar Hasse Virdenäs.
– Vi är glada och ödmjuka när man vet hur andra har det i dessa tider, avslutar Hasse och nyper av några torra blommor från de andra pelargonerna som kantar en av gångarna i växthuset.

Årets pelargon brukar presenteras på Nordiska Trädgårdars pressfrukost, men avslöjades i år i Trädgårdsmorgon på Nordiska Trädgårdars Facebooksida.
Blommorna på Astrid är charmiga. De är små och nästan roslika och sitter tätt tillsammans som i en liten tärnbukett. Kronbladets kant är crèmevit med rosa anstrykning, sedan följer romantiskt rosa för att i djupet bli svagt aprikos. Färgen kan variera beroende på placering, till exempel antar blommorna en mer aprikos nyans inomhus och mer rosa utomhus.

Årets pelargon, Astrid.

Anders Haglund, trädgårdsmästare på Torsångs Handelsträdgård i Dalarna:
– Jag fick förmånen att provodla sorten redan förra året och jag måste säga att det är en av de bästa Årets pelargon-sorterna som vi någonsin har haft. Astrid har en fantastisk blomma, är stabil i odling och riktigt bra hemma hos slutkunden. Jag har själv haft den ute på trappen hemma och den är mycket tålig. Många pelargoner med fyllda blommor riskerar att regna sönder, men Astrid håller sig mycket fin. Sorten har chans att bli en riktig favorit.
Och där har Anders Haglund helt rätt, den har blivit en storsäljare och sålde slut på en och en halv dag hos Torsångs Handelsträdgård. Nu står nästa gäng plantor i växthuset och växer allt vad de orkar, för att kunna behaga än fler pelargonälskare.
– De har varit blommornas motsvarighet till covidvaccinet. Man tror man ska få flera hundra och så kommer det en tredjedel, skrattar Anders och håller upp tre av växthusets omgångar med Astrid som redan börjat att slå ut.

Anders berättar att namnen på pelargoner är mycket viktiga i Sverige, och Astrid passar mycket bra till den här pelargonen.
Patrik Vilsmyr, marknadsansvarig på Mäster Grön samt jurymedlem:
– Första gången jag såg sorten var sommaren 2018 och jag visste direkt att det var en lämplig kandidat till Årets pelargon. Jag har sedan haft den i min trädgård ett par år för att kunna följa och utvärdera den, som ett komplement till förädlarens kontroller. Och jag måste säga att den är helt magisk och totalt överlägsen övriga kandidater. Det är en av de finaste sorter som jag har sett med stort prydnadsvärde, eller som vi säger i branschen, garden performance.
I Sverige säljs sorten under namnet Astrid, men i en del andra länder i Europa heter den Rosebud Astrid och i USA går den under namnet Rosalie.

Juryns motivering
”Med mjuktonade färgvariationer som avger värme och enastående reflektion och en blomform som utstrålar romantik till välfylld perfektion, skapas en oemotståndlig magi.
Tillsammans med ett gediget förädlingsarbete uppnår vi målet att skapa en trädgårdsupplevelse för alla – garden performance. ”

I juryn för Årets pelargon sitter Jonas Samuelsson från LRF Trädgård/Prydnadsväxter, Klaus Thingholm från Syngenta, Lotta Ahlvar, trendanalytiker och Patrik Vilsmyr från Mäster Grön.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS