Clara Sjöblom, Isabelle Bergh och Frida Behmrell.
Foto: Veronica Rigtorp

Hårt sex blir allt vanligare

Hårt sex har blivit normen. Majoriteten av tjejer och killar vill inte ha hårt sex. Därför vill STOP UF föreläsa om “Rätten till din egen kropp”.

Barnmorskan Katarina Svensson Flood, som jobbar på ungdomsmottagningen i Borlänge, kunde inte längre vara tyst.
Hennes inlägg i sociala medier kring problemet hårt sex, har fått stor uppmärksamhet och spridning.

Ett uppvaknande för många, men vardag hos ungdomsmottagningar, tjejjourer och barnmorskor. Som ser följderna av hårt sex, som till exempel skador i underlivet.
Clara Sjöblom, Isabelle Bergh och Frida Behmrell beskriver hur det hela eskalerat under sommaren då filmen “Making of 365 days” låg etta på Netflix. En film som fått enormt genomslag.
Nästintill en porrfilm, med mycket våld, så kallad hårt sex, enligt trion.
– Det vi ser som mest skrämmande är att unga ser på den och tror att sex ska vara så som i filmen, sedan att par går ut och visar bilder på sig själva med blåmärken och rivsår efter sex de provat från filmen.
– De visar inte bilderna för att avskräcka, utan för att de tycker de är coola och är stolta över vad de gjort. Det ger en skev bild av sex. Det är skrämmande då folk tror att det är normalt med sådan sex, säger Frida Behmrell.

Trion vill att tjejer och killar ska våga säga nej till detta.
Clara, Isabelle och Frida pratar med sina jämnåriga och hör hur detta blivit legio inom ungdomars sätt att se på sex.
– Det tror vi delvis beror på att skolans sexualundervisning är så undermålig. Där får man bara lära sig “använd kondom, det finns könssjukdomar” och att man kan bli med barn, berättar Frida Behmrell.

STOP UF har gjort en undersökning i vilken de frågat både tjejer och killar om de blivit sexuellt trakasserade – fysiskt eller psykiskt, och om de vill berätta. 240 har svarat, 30 berättat.
Och det är skrämmande berättelser.
– Jag tror att många av de som svarat “nej” tänker att de inte blivit våldtagna. Men vi menar att även en klapp i baken är ett sexuellt ofredande. Det skulle vi kanske förtydligat i undersökningen, säger Clara Sjöblom.
– Killar känner att de ska vara macho, och tror de måste vara så här. Tjejer tror dom måste gå med på hård sex, förklarar Frida Behmrell.

Föreläsningarna hoppas STOP UF ska öppna för diskussioner som ska leda till att tjejer och killar vågar säga nej till sex de inte vill ha.
Clara, Frida och Isabelle går alla Handelsprogrammet på Västerbergslagens utbildningsförbund. När det var dags att genomföra ett UF-företag föll valet på det högaktuella ämnet hårt sex.
– Vi är intresserade av att föreläsa, och hade hört mycket på nyheterna om hur unga såg på sex. Vi kan relatera till hur det pratas och om dålig sexualundervisning i skolan.
Trion ser det som ett samhällsproblem att unga har så dålig kunskap i ämnet, och tror att de lättare kan nå unga genom att de själva är unga.
Tanken är att föreläsa för elever, sedan för deras föräldrar, men även till företag och allmänhet.

Det viktiga är att ämnet belyses och gärna förändrar skolans sexualundervisning.
STOP UF finns på Facebook, Instagram, egen hemsida och i framtiden planeras en pod.
– Vi hoppas kunna nå ut med budskapet så långt det går. Gärna i hela Dalarna och även resten av landet. Vi får se hur mycket vi hinner, avslutar Isabelle Bergh.
Regeringen har fattade den 3 september beslut om att göra om hela utbildningen inom sexualkunskap och samlevnad som ges till blivande lärare.
– Elevernas utbildning ska inte komma från porren, säger högskoleminister Matilda Ernkrans (S) till Svenska Dagbladet,SvD.
Läraren Lisa Eklöv, säger till SvD att hon tycker undervisningen i ämnet är svår, och menar att lärarna också måste få med sig föräldrarna på tåget.

STOP UF.s plan.
Dagens ungdomar lever idag i stress och press av sex samt att många är förstörda av porrindustrin. Detta gör stor skada då unga med sämre självkänsla kan använda sex för bekräftelse och inte vågar säga nej till vissa utföranden som de inte vill utföra.
Även barnmorskor runt omkring i landet märker en ökning av unga som kommer dit för hjälp då ungdomarna är trasiga i deras underliv och har ont en längre period efter sexet.
STOP UF vill vara med och påverka samhället och ta upp en diskussion att det inte är såhär sex ska vara. Att sex är en fin sak. Vi ska med hjälp av föreläsningar riktade mot den yngre generationen kring ämnet din rätt i sängen, att våga säga nej och att äga rätten till sin kropp. Vi kommer hålla föreläsningar främst för högstadiet och gymnasium för att uppmärksamma eleverna att de får säga NEJ och ta ställning till sin egen rätt.

Källa: STOP UF på Facebook.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS