Några av de tappra män som skidande mellan Falun och Gävle, Nils Rimpi, Jakob Albert Grubbström, Jakob Nordlund, Lars Olofsson, Valerius Sundgren, Anders Kuoljok och Anders Edvin Grubbström.
Foto: Dalarnas Idrottsmuseum

Hårdföra karlar i historisk kraftmätning

KORSÅN. Världens kanske tuffaste skidlopp kördes mellan Falun och Gävle. Spåren längs den 95 kilometer långa banan var bitvis vattenfyllda och vissa sträckor saknade helt snö.

Fjällsamen Anders MIchelsson Kuoljok korsade mållinjen som segrare efter 12 timmar och 35 minuters åkning.
Året var 1897 och Vasaloppet var då 25 år bort.
Den 20 februari stod 37 skidlöpare på startlinjen vid ångbåtsbryggan i Falun. En av dem var fjällsamen Anders Michelsson Kuoljok. För honom väntade denna tidiga lördagsmorgon en ny upplevelse då han för första gången skulle mäta sin förmåga som skidåkare med andra. Hemma i Jokkmokk var hans förmåga väl känd.
– Det finns en anteckning i våra samlingar som säger att han kunde skida ikapp en varg, berättar Elisabet Pirak-Kuoljok, museichef för Svenskt fjäll- och samemuseum, Átje, i Jokkmokk.
Den blivande slutsegrarens tankar inför debuten förblev en hemlighet “då han inte talade något annat än sitt nomadspråk”.
Väderförhållandena längs den 95 kilometer långa banan beskrivs som de värsta tänkbara. Regn och blötsnö föll under hela dagen. “Halffotsdjupt vatten täckte skidspåren och landsvägarne hade samma utseende som sommartid i regnväder”, skrev Norrlands-Posten i ett referat återgivet i boken Det hände i Gästrikland av författaren Ulf Ivar Nilsson.
Efter ungefär fyra timmars skidåkning stakade Anders Michelsson Kuoljok in till kontrollen i Korså bruk. Där förevigades han i svart och vitt av en tillrest fotograf. Inget i hans ansiktsuttryck avslöjar några tecken på trötthet.
Fyra skidlöpare följdes åt ur Korsån. Något senare valde tätkvartetten att vila i en lada längs vägen. En av åkarna smidde dunkla planer på att i lönndom lämna sällskapet.
“Enligt vissa källor var det Kuoljok…”
Försöket att obemärkt tillskansa sig en sportslig fördel misslyckades och åkarna följdes åt.
Kvartetten var fortfarande samlad vid måltidsuppehållet i Storvik efter knappt sju timmars åkning.
“Medan dessa fyra åto och drucko duktigt samt beklagade sig över vägens dåliga beskaffenhet…”, anslöt en femte åkare till tätgruppen.
Spårförhållandena under de återstående fyra milen blev stadigt sämre.
“Många av deltagarna tog nu skidorna på axeln och sprang efter landsvägen…”
En spurtuppgörelse väntade efter drygt tolv timmars skidåkning. Bråkdelar av en sekund kom att utse Anders Michelsson Kuoljok till segrare.
Skidloppet Falun-Gävle skrev historia även vid sidan av skidspåren. För första gången krävdes att samtliga deltagare genomgick en läkarundersökning. Redan där höll tävlingen på att ta slut för en av åkarna som befanns vara i dålig kondition.
“Men sedan Rimpi visat ärr av sina vargbett och dessutom försäkrat att han inte var någon klen stackare tillät man honom att starta”.
Drygt ett dygn efter målgång bjöds åkarna på en bättre middag. Tvåan i tävlingen J A Grubbström beskrivs som en av de “flitigaste festprissarna som höll igång hela natten.”
Det hindrade dock inte honom att klockan 07.20 påföljande morgon åter stå på startlinjen till ett nytt skidlopp, denna gång över tre mil.
“Startfältet bestod av tolv man. De allra flesta nyktra och utvilade. Men Stor-Grubben vann över dem allesammans.”

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS