ANNONS

“Det kan verka tokigt att investera så mycket mitt under en pandemi, men jag är övertygad om att det kommer att betala sig”, säger Malin Hedlund. Hon är vd på Säters snickerifabrik i Hedemora som nu köper en hyvel och en slipmaskin för ståltillverkning för totalt tre miljoner.
Foto: Karin Diffner

Här tillverkas skottsäkra dörrar med snickarglädje

Allt fler svenskar vill köpa dörrar som står emot både yxor, kofotar och pistolskott. Nu investerar Säters snickerifabrik i Hedemora tre miljoner för att effektivisera sin tillverkning.

Säters snickerifabrik har sedan starten 1944 i Säter alltid riktat in sig på specialsnickerier. Det har till exempel handlat om kök, trappor och fönster.
Ungefär samtidigt som kidnappningen av förre Siba-vd:n Fabian Bengtsson började företaget tillverka säkerhetsdörrar för människor som behöver personligt skydd.
– Kidnappningen blev en väckarklocka för folk att sådant faktiskt också kunde hända även i Sverige, säger Malin Hedlund som jobbat i företaget i nästan 25 år.

Sedan början av 2000-talet har efterfrågan på personligt skydd bara ökat och därmed beställningarna på säkerhetsklassade dörrar och fönster. Men kunderna vill inte att det ska synas vilken typ av skydd de har utan att villan eller lägenheten ska se ut som vilken bostad som helst.
– Och då vill de ha fönster och dörrar i trä. I många fall installerar man personskydd i samband med en renovering eller utbyggnad och då ska det se ut exakt som det gör i resten av huset.
Exakt vad som ingår i en säkerhetsdörr eller hur den tillverkas avslöjar Malin Hedlund inte. Mycket i branschen omgärdas av sekretess och ofta vet inte ens företaget vem som beställt deras produkter.
– Det kan vara både näringslivstoppar och musikproducenter som lever under hot. Majoriteten bor i Stockholm.
Till vd:ns förtret kan företaget av sekretesskäl inte heller marknadsföra sina dörrar genom att tala om var de finns – förutom ett fåtal som till Värmlands museum och den yttersta dörren vid Nationalmuseum i Stockholm.
– Den ville vi gärna ha vårt företagsnamn på, men det gick ju inte, säger Malin Hedlund och skrattar.

Vad kostar en säkerhetsdörr?
– Minst dubbelt så mycket som en vanlig dörr. Och det finns ingen övre gräns.
Hur mycket kostade den dyraste ni tillverkat?
– Den till Nationalmuseum kostade 850 000 kronor.
Nu har snickerifabriken investerat totalt tre miljoner kronor i en ny hyvel och slipmaskin. Med hjälp av dem kan allt arbete med att ta fram rätt profiler till dörrfoder, fönsterbågar, karmar och spröjs göras av de egna anställda istället för att andra företag ska anlitas för det.

I dagarna installeras maskinerna som främst kommer att skötas av Anas Halabi och Lena Lundberg. De ser fram emot att lära sig något nytt.
– Vi får färre moment och det kommer att bli lättare att få profileringen exakt, säger Lena.
– Kunderna kommer att bli nöjdare, fortsätter Anas.
Och nöjd är också vd:n med investeringen.
– Det är en av våra största investeringar någonsin. Det kan ju tyckas tokigt att göra det mitt under pandemin, men jag är övertygad om att den kommer att betala sig, säger Malin Hedlund.
Hur har det gått för er annars under pandemin?
– Eftersom vi är sist i kedjan så märker vi inte av någon nedgång förrän efter ett år, men vi har inga indikationer på nedgång just nu, så jag hoppas att vi rider ut det här.

Fakta Säters snickerifabrik
Ett familjeföretag som grundades 1944 av Ivar Andersson.
Fabriken ägs till största delen av familjen Andersson. Ivars sonson Tommy Andersson och Tommys dotterson Max Åsåker-Ljung jobbar i dag i företaget.
Vd sedan 15 år: Malin Hedlund.
Omsättning: Cirka 30 miljoner per år.
Antal anställda: 25 personer varav en i Stockholm och resten i Hedemora.
Företaget flyttade från Säter till större lokaler i Hedemora 2016.

Fakta kidnappningen
Affärsmannen Fabian Bengtsson blev kidnappad på morgonen den 17 januari 2005. Kidnapparna ville ha 50 miljoner kronor. Han spärrades in i en ljudisolerad trälåda av utpressare i Göteborg. Han återfanns vid liv den 3 februari.
Kidnapparna dömdes till tio respektive sex års fängelse för försök till grov utpressning och människorov.

Källa: Wikipedia

Säters snickerifabrik flyttade till Hedemora för några år sedan när lokalerna i Säter blev för små. Foto: Karin Diffner
Anas Halabi från Avesta och Lena Lundberg från Hedemora kommer att ansvara för den nya hyveln som bara den kostar cirka två miljoner kronor. “Det blir spännande med en ny maskin och lättare att få profileringen exakt”, säger Lena. Foto: Karin Diffner
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS