ANNONS

Annika Hjelm driver bland annat upp tomater och gurka. “Jag är medlem i Truedssons tomatklubb och där finns massor att välja på”, säger hon.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Här spirar odlingar och sommardrömmar

NORBERG. Hos Annika Hjelm i Kallmora förverkligas odlingsdrömmar i växthus och trädgårdsland. Sedan flera år tillbaka driver hon handelsträdgården Kallmora Täppan där säsongen har kört igång. – Det är lite segt eftersom det har varit kyliga nätter de senaste veckorna, men det börjar ta sig i växthuset, säger Annika Hjelm.

I växthuset trivs små egenodlade penséer.
Timmerstugan och växthuset är till både nytta och nöje och pryder sin plats.
Handelsträdgården är belägen i en gammal landsbygd som omgärdas av öppna hagar. En fin timmerstuga, en gammal sjöbod, är hitflyttad och förutom att den pryder sin plats är det här kunderna betalar sina växter. Strax intill ligger ett stort växthus som Annika Hjelms make Hans har byggt.
– Ja, maken hjälper till med en del han också, men det är jag som ansvarar för odlingen. Vi är ju pensionärer och har tid för det här, säger Annika Hjelm.
Hon berättar att de har bott på gården sedan 1978 och de har också köpt till mark för att utöka trädgård och odlingsytor.

Under sitt yrkesverksamma liv har Annika Hjelm jobbat som lärare i idrott och i engelska. För cirka åtta år sedan gick hon också en utbildning till trädgårdsmästare och den kunskapen ger resultat på gården. Förutom grönsaksodlingar till både eget och andras behov finns träd, buskar, perenner och så småningom sommarblommor till försäljning. Sättpotatis är annat som står till buds.
– Förra året var det stor efterfrågan på sättpotatis. Kunderna vill ha sorter de känner igen och okända sorter är mer svårsålda.
Det finns mängder med potatissorter och hon påpekar att det är bra att välja sorter som inte är så sjukdomskänsliga.
Annika Hjelm tror intresset för egna odlingar ökar i samband med pandemin.
– Men det är verkar också vara en trend som har ökat över tid och många vill vara självförsörjande.

Själv inleder Annika Hjelm arbetet inomhus med frösådd i januari-februari och hon driver bland annat upp penséer, liksom tomater och gurka.
– Tidigare har jag odlat chili och paprika också, men inte i år.
Hon håller handelsträdgården öppen vår till höst och nu är det främst sättpotatis och jord som efterfrågas. Annika påpekar att det är stor skillnad på jord och bra jord är A och O om planteringen ska ge resultat.
– Jag försöker hålla det så miljövänligt som möjligt och använder kompostjord och naturgödsel.
I en låda samsas små violer och olikfärgade penséer lyser upp i små krukor. Hyacinter, som egentligen är en vårblomma, blir alltmer populärt och Annika visar på några blommor i en ljusgul färg.

Vad tycker du är roligast?
– Det är att odla och jag gör det mesta från grunden, som att driva upp tomater och gurkor. Jag är med i Åke Truedssons tomatklubb och han har runt 550 olika sorter så det gäller att kunna bestämma sig.
Annat som Annika Hjelm brinner för är träd och hon tycker att många har för bråttom med att ta bort träd från tomten.
– Träd är viktiga och till nytta för både oss, insekter och fåglar.
Nu har Annika också haft många uppdrag med att beskära träd och buskar, och hon påpekar att det är viktigt att veta hur man gör.
– Träden ska inte stympas för då blir de mottagliga för röta och dör.
Vårvintern är vanligaste tiden att beskära fruktträd men det fungerar även andra tider utom vid lövsprickning och vid lövfällning.

Säljer du trädgårdstillbehör också?
– Inte i någon större utsträckning, det blir lite beskärningsverktyg, fiberdukar med mera, säger Annika Hjelm och fortsätter:
– Det är roligt att kunna hjälpa andra med trädgården och jag tycker det är jättekul att rita och designa trädgårdar. Jag har gjort en del till både kommunen och till privata trädgårdar och det är viktigt att använda växter som är härdiga och anpassade för vår zon.
Gamla kultursorter är annat som är spännande. Programmet för odlad mångfald, Pom, är en nationell satsning för att bevara och nyttja våra kulturväxter.
– Det finns några här i trakten som jobbar med det.
Under många år har Annika Hjelm även deltagit i Tusen trädgårdar, en dag som genomförs vartannat år tillsammans med trädgårdsentusiaster i hela landet.
På frågan om kunderna hittar till hennes handelsträdgård blir svaret:
– Jadå och det är väl främst ortsbor och sommargäster som brukar komma och handla här, säger Annika Hjelm som driver Norbergs enda handelsträdgård.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS