ANNONS

Nu har arbetet precis börjat med den golfstudio i Hagge som beräknas tas i bruk i februari.
Foto: Karin Diffner

Här ska det snart spelas golf året runt

LUDVIKA/SMEDJEBACKEN. Nu sätts grävskopan i backen för en ny golfstudio på Hagge golfbana. – Det känns jättebra, framför allt för att vi ska få behålla våra golfspelande ungdomar, säger Tommy Staf, klubbchef på Hagge GK.

Under flera år har Hagge Golfklubb haft en önskan om att kunna spela året runt vid själva banan.
– Vi har tidigare använt en del av Lorensberga tennishall, men det här blir direkt anpassat för oss, säger Tommy Staf som är klubbchef.
Att klubben nu kan bygga en golfstudio beror på att man fått en dryg miljon i bidrag från Allmänna Arvsfonden. Dessutom hoppas ledningen på att få ytterligare 400 000 kronor från Dalarnas idrottsförbund.
– Hela projektet kostar cirka två miljoner, så resten får klubben skjuta till, säger Staf.

Golfstudion blir som ett stort vinterbonat garage på nästan 150 kvadratmeter där golfarna ska kunna träna slag och spela virtuellt med hjälp av projektorer och kameror.
– Man kan spela vilken bana som helst i hela världen och vara två, tre eller fyra precis som på en vanlig golfbana. Det finns väldigt många möjligheter.
Klubbchefen är glad att klubbens önskan snart slår in och betonar hur viktigt en inomhusbana är för att få behålla duktiga golfspelande ungdomar ett tag till i trakten.
– Det här är superviktigt för dem som vill fortsätta med golf som första val. Annars riskerar vi att de flyttar till Halmstad eller Helsingborg där det finns bättre möjligheter att spela året runt, säger Staf.

Studion ska också kunna bokas och nyttjas av alla medlemmar.
– Ja, en fjärdedel av våra medlemmar är 65 och äldre och de har hittills åkt långa sträckor för att få spela inomhus.En byggnad har rivits där golfstudion ska byggas. Förra veckan påbörjades markarbetet och under november och december ska bygget färdigställas utvändigt.
– Efter julhelgerna görs det invändiga klart med all teknik och alla kameror. Förhoppningsvis kan vi börja använda studion i februari, säger Tommy Staf.

Hagge GK har 1 350 medlemmar varav cirka 1 300 är aktiva. I år har man fått 100 nya medlemmar och i fjol 130.
– Vi börjar fundera på att sätta ett maxtak, men inget är bestämt än.
Klubben har nyligen byggt två stugor och planerar att bygga ytterligare tre inom en inte alltför avlägsen framtid. Om ett par år hoppas man också kunna förlänga rangen.
Under vintern påbörjas också ett arbete med att byta sand i bunkrarna och nästa år kommer banan att justeras för att komma ifrån spel nära Haggevägen.
– Det är något som både vi och Trafikverket har önskat länge eftersom det har med säkerheten att göra. Nu kommer vi att vrida spelriktningen och skapa en ny utslagsplats.

Anledningen till att klubben kan göra de här satsningarna nu är – förutom tillskottet från Allmänna Arvsfonden – att man också fått in tre miljoner netto för försäljning av tomterna vid golfbanan.
– Men vi har också sparat i ladorna och har inga lån på vare sig fastigheter eller marken, säger klubbchefen.

De planer på utöka golfbanan med ytterligare nio hål som fanns på 1990-talet är dock skrinlagda nu.
– Vi vill utveckla den golfanläggning vi har och helst ha verksamhet här året runt.
Klubben var i somras 22 anställda varav sju är anställda året runt och sysslar bland annat mer att röjning och underhåll av maskiner på vinterhalvåret.
– Vi har också en resursgrupp på 25-30 seniorer som hjälper till med det som behövs i utbyte mot en matbit. De gör ett jättebra jobb, säger Tommy Staf.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS