Här ska det byggas gruppbostad

Här på Bergmästarvägen kommer det att byggas ett nytt LSS-boende som beräknas vara färdigt för inflyttning under 2022.
Foto: Karin Diffner
I kvarteret Siggebo ska det byggas ett nytt LSS-boende för sex personer. – Vi behöver höja kvaliteten för personal och boende, säger kommunalrådet Mats Nilsson (S).

Kommunstyrelsen har beslutat att det ska byggas ett nytt gruppboende i kvarteret Odalmannen. Orsaken är att LSS-boendet Siggebo som i dag finns i området inte är anpassat för personer med rörelseproblem.
– Det är svårt med trappor, till exempel, så det här blir en riktig kvalitetshöjning, säger Mats Nilsson (S) som är ordförande i kommunstyrelsen.

Säterbostäder har fått i uppdrag att bygga det nya boendet som sedan kommer att drivas av Säters kommun. Boendet ska ha plats för sex personer som hyr varsin lägenhet och dessutom har möjlighet att använda gemensamma samlingsytor.
Gruppboendet kommer att bli ganska likt kommunens senaste gruppboende Åsenbacken som stod klart 2018 – men lite mindre. En grov uppskattning från kommunalrådet är att bygget beräknas kosta mellan 20 och 30 miljoner.

Om allt går som planerat räknar kommunledningen med byggstart nästa år och inflyttning under 2022.
– Och då kommer vi också att kunna återställa mellan sex och åtta vanliga lägenheter i det gamla boendet och det finns det stort behov av eftersom vi har så lång bostadskö, säger Mats Nilsson.
Boendet går under namnet LSS Odalmannen. Politikerna i kommunstyrelsen var eniga i sitt beslut om vem som ska bygga LSS-boendet och var det ska ligga.

Så här kan det nya LSS-boendet i Siggebo komma att se ut, med träfasad eller vit putsad fasad. Illustration: SBB

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

Skidtävling Bergebo Ski Weekend, kördes med restrektioner som ger skidåkarna chansen att utöva sin sport. En av alla tävlande var tioåriga Loke Lindqvist från Stora Skedvi.
Gustafsbon Jonas Lundgren har dragit i gång en protestaktion i Borlänge för att rädda krogbranschen.
En man i 60-årsåldern från Hedemora kommun har dömts till fängelse för grovt rattfylleri. Mannen själv menar att det var munskölj som gav utslag i polisens mätnings-instrument.