ANNONS

Här ska det bli en cykelväg och en ny järnvägsövergång – år 2026. Cykelvägen kommer att gå söder om vägen (till vänster i bilden) och en bit in i skogen.
Foto: Karin Diffner

Här ska det bli cykelväg – om fem år

Förberedelser till en cykelväg mellan riksvägen och Pungmakarbovägen i Övre Heden har börjat, men det tar tid innan den blir verklighet.

– Som det ser ut nu finns det inga pengar förrän 2026, säger Mikael Oscarson, projektledare på Trafikverket.
Väg 780 från pendlarparkeringen vid riksväg 70 till Säters södra industriområde ska få en cykelväg och en ny järnvägskorsning.
– Vi ska byta ut järnvägskorsningen mot en modernare variant med dubbla bommar. Det blir också en separat bomanläggning för cykelvägen, säger projektledaren Mikael Oscarson.
Cykelvägen blir ungefär 360 meter lång och kommer att dras 10-30 meter in i skogen på vägens södra sida. Prislappen för själva cykelvägen ligger på cirka tre miljoner kronor och att modernisera järnvägskorsningen kostar fem miljoner.
– Det är ett ganska litet projekt så vi räknar med att det tar en sommarsäsong att göra arbetet. Planen är att göra det 2026, men om vi får loss pengar kan det bli tidigare.
Nu pågår förberedelser, bland annat geotekniska undersökningar och kommunikation med markägare.
– Det är en lång demokratisk process innan allt är klart, säger Mikael Oscarson.
När cykel-, gång- och mopedvägen är klar är planen att den ska komma ut på Pungmakarbovägen. Därifrån ska det gå att cykla genom industriområdet en bit och därefter fortsätta på banvallen där kommunen ska bereda väg för cyklister och fotgängare.
– Tanken är att det ska gå att cykla hela vägen upp mot Knutsbo, Nedre Stubbersbo.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS