Här vid Bysjön strax söder om Grangärde är det tänkt att den blivande ekobyn ska ligga. “Vi har blivit försenade ett år på grund av pandemin, men nu vill vi igång så fort som möjligt”, säger Lisa Fröbel en av eldsjälarna i projektet.
Foto: Karin Diffner

Här ska Dalarnas första ekoby byggas

GRANGÄRDE. En by där miljö, hållbarhet, samvaro och gemensamt ansvar står i fokus. Det planerar nu föreningen Bysjöstrands ekoby att bygga i Grangärde. – Jag är stolt, glad och lycklig att vi har detaljplanen i hamn, säger ordföranden Lisa Fröbel.

Planer på att bygga bostäder i Grangärde har funnits länge. Just den här platsen, Bysjöstrand eller Fårhagen som många kallar den, har varit aktuell sedan 2009.
– Det saknas bostäder på landsbygden. Våra företag behöver det för att kunna rekrytera personal och våra seniorer behöver något alternativ när kåken blivit för stor, säger Lisa Fröbel.

Hon själv kom in i bilden något år efter att hon 2015 flyttat tillbaka till bygden från Frösön, berättar hon när vi sitter i vårsolen vid det odlingsområde som kallas Plätten.
– Det här är vår tankesmedja där många goda idéer vuxit fram, säger Lisa som numera är ordförande i den ekonomiska föreningen Bysjöstrands ekoby.
2018 började planerna på att bygga bostäder på ett lite annorlunda sätt än vanliga villor eller hyreshus att ta form. Kunde man bygga en ekoby i Grangärde?
– Det finns många sådana i Europa och även i Sverige – och många nya är på gång. Men det här blir den första i Dalarna, säger Lisa.

En ekoby ska byggas och skötas miljövänligt och hållbart, med bland annat eget va-system och avfallshantering. Invånarna ansvarar tillsammans för skötsel av till exempel gator, grönområden och avlopp.
Men förutom att de blivande byborna ska sätta hållbarhetsfrågor högt handlar det också om att skapa en miljö för social samvaro.
– De som är intresserade av att bo här söker meningsfullhet och vill ta ett gemensamt ansvar tillsammans med sina grannar.
Finns det många intresserade?
– Just nu har vi 20-25 familjer. Två tredjedelar kommer från Stockholmsområdet och resten från närområdet, som Ludvika och Borlänge.

Lisa Fröbel betonar att samarbetet med Ludvika kommun, olika myndigheter och finansiärer stärker föreningens tro på att byn kan bli verklighet inom en inte allt för avlägsenframtid.
Att den reviderade detaljplanen är godkänd och inte har överklagats gör att planerna nu kan gå in i en annan fas. En hel del administration väntar och till hösten hoppas föreningens ordförande att de första bygatorna ska kunna anläggas.
– Men vi har avverkat skog och satt upp en skylt på platsen. Det är viktigt. Och snart hoppas jag att vi kan skapa någon typ av byggdamm.

Hur byn kommer att se ut finns det ingen exakt ritning av. Lisa Fröbel beskriver området som ett pussel som ska läggas och där de blivande byborna själva är med och skapar bitarna.
– Om vi till exempel har tio-tolv familjer som vill bo i hyresrätt så tussar vi ihop dem och ser vad de har för önskemål och hur vi och de kan lösa det.
Området är tänkt att bestå av både stora och små hus av olika slag. Någon form av gemensam design som skapar bykänsla kommer förmodligen att krävas.
– Men en ekobyplan är ett levande dokument som ändras hela tiden.

Hur mycket det kommer att kosta att bygga Bysjöstrand kan ordföranden inte svara på nu mer än att det handlar om “flera hundra miljoner”.
– Bara att komma igång med vägar och ledningar kostar 20 miljoner.
Hur finansierar ni det här?
– Föreningen lånar på banken, vi jagar finansiärer och det kommer att krävas insatser av dem som ska bo här.
Men enligt Lisa Fröbel ska byn inte bli någon exklusiv “community” där rika människor umgås med varandra.
–Nej, en förutsättning för det här är att boendet ska passa alla plånböcker. Och det kommer det att göra. Vi kommer att hitta modeller för att pressa priser och där det egna arbetet kan räknas in.

Hon betonar också att vissa delar av ekobyn ska vara tillgänglig även för dem som inte bor där.
– Alla ska kunna bada vid den fina badstranden och kulturhuset i byn ska kunna användas av alla i området.
Vad tycker Grangärdeborna om planerna?
– Vi har inte stött på något motstånd utan blivit ivrigt påhejade. Däremot är det väl en del som tvivlar på att det kommer igång. Det har ju pratats om bostäder där sedan 2009.
När kommer den första nya bybon att flytta dit?
– 2023, säger Lisa och skrattar.
– Jag måste vara tuff och säga det.
Skulle du själv vilja bo där?
– Ja. Det vore en dröm att kunna ha sin familj i en sådan by, men nu bor jag redan så bra i Bredberget.

Fakta/Bysjöstrands ekoby
Byn består av 20 tomter om 1 600-1 800 kvadratmeter strax söder om Grangärde centrum.
Här finns plats för max 200 personer.
Två av tomterna kommer att avsättas för gemensamma ytor som kretsloppskvarter och kulturkvarter medan resten ska bebyggas med en variation av hus.
Husen kan vara allt från småhus för seniorer till flerfamiljshus och generationsboenden.
Upplåtelseformerna kan variera utifrån de boendes plånbok. Det kan både bli hyresrätter, bostadsrätter, parhus och kollektiv i byn. De boende som vill ska också själva kunna medverka vid bygget för att få ner kostnaden.

Fakta/Ekoby
Ekoby är ett bostadsområde med bland annat energisnåla hus, som byggts med naturvänliga material. En ekoby ska ha miljövänliga energikällor och möjlighet till viss självhushållning, som odling och djurhållning. I en ekoby används ofta småskalig, lokalanpassad va-teknik och avfallshantering.
Stor vikt läggs på lokalt inflytande i boende och planering. Begreppet ekoby kom till på 1990-talet, men boendeformen har funnits mycket längre. Ekobyarna bygger på viljan att skapa ett hållbart samhälle och gemenskap. Det finns inga exakta gränser för vad som räknas som ekoby, innehållet utvecklas ständigt.
Källa: Wikipedia

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS