Bredvid bygdegården i Skenshyttan är det tänkt att det ska bli ett område med aktiviteter. Det kommer att locka fler till byn, menar Malin Wikström och Jerry Kumlin som själva flyttade dit 2017. “Vi spontanköpte huset, men det har vi inte ångrat det en sekund”, säger Malin.
Foto: Karin Diffner

Här ska byborna aktiveras

Skenshytteborna kommer att få ett utegym. Fritidsutskottet skjuter nu till 50 000 kronor och engagerade bybor ska se till att det – och mycket mer – blir verklighet.

– Det kan bli något som binder ihop hela bygden och lockar hit fler företag och invånare, säger Jerry Kumlin, en av de engagerade. Det började med att Solveig Bodare satt hos frissan Åsa Fredborg.
– Vi pratade om att vi måste få igång folket härute och det slutade med att vi kom på att vi skulle skicka in ett medborgarförslag om ett utegym, berättar Solveig.

Sagt och gjort. Förslaget skickades in till Säters kommun och Jerry Kumlin som är ordförande i Skenshyttans bygdegård kontaktades.
Han och sambon Malin Wikström flyttade från Avesta till byn för snart fyra år sedan och tog den direkt till sitt hjärta.
– Det är så fint här och människorna är trevliga, säger Malin.

Paret har redan på olika sätt engagerat sig i Skenshyttan och hela Silvbergsbygden. Jerry är också ordförande i fiskevårdsföreningen och har tagit fram en symbol för Silvberg, en silverring med en turkos vattendroppe.


Nu arbetar de för projekt Silvberg 2023. Projektet går ut på att engagera föreningar och företag i Silvberg att tillsammans utveckla kultur- och fritidsaktiviteter i byarna Grängshammar, Norbo, Skenshyttan och Ulvshyttan.
Etapp ett handlar om att bredvid Skenshyttans bygdegård på Fårsvedshällar anlägga ett rekreationsområde med boulebana, grillplats, lekplats, utegym i trä, handikappanpassade gångstigar, bastu och brygga med möjlighet till isvaksbad.
– Jag har redan fått klartecken av Byamännen att bygga om den gamla tvättstugan till bastu, berättar Jerry.
Badar du isvak också?
– Jag får väl börja när den är klar.

Nu ska en fritidsförening för Silvbergsborna starta. Pengarna från fritidsutskottet är ett bra startkapital men räcker inte.
– Vi kommer att söka projektmedel från Södra Dalarnas sparbank och andra sponsorer också.
Bygget ska medlemmarna i föreningen stå för och då passar Jerrys bakgrund som snickare, byggledare och uppfinnare bra.
–Gymet ska vara helt i trä och vi bygger det själva, så att vi kan utnyttja naturen bäst. Det ska heta Träningsvärk; det har Solveig och Åsa bestämt, berättar han.
Etapp ett ska vara klar senast 2022, men redan i sommar hoppas man ha fem-sex träningsredskap klara. Redskapen ska – förutom att ge träning åt båda starka och svaga – dessutom bidra med ett stycke kulturhistoria via skyltar, utformning och namn.
– En ska heta gruvdriften och en annan kanske Elis fjärsman efter den man som bodde i vårt hus förut, säger Malin.
– Där kommer Gunnar Dicander i hembygdsföreningen in.


Etapp två i projektet får ta ytterligare ett år och är bland annat tänkt att leda till ett antal handikappanpassade bryggplatser vid Ulvsjöarna och Stora Noran. Andra idéer är att skaffa uthyrningsbåtar och bidra till bättre cykelleder i området.
– Det kan bli något som binder ihop hela området, som skapar arbetstillfällen och gör det mer attraktivt att bo här, säger Jerry.

Fakta/Silvberg
Silvbergs socken bildades vid 1400-talets slut genom en utbrytning ur Tuna socken. Socknen ingår sedan 1971 i Säters kommun och gränsar både till Smedjebacken, Ludvika och Borlänge kommuner.
Hela Silvbergsområdet har 502 invånare som fördelar sig på några olika orter:
Grängshammar: 48
Norbo: 63
Ulvshyttan Trollsjöheden: 89
Skenshyttan: 134
Silvbergs glesbygd: 168

 

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS