ANNONS

“Hela Människan” 100 år 2020. Det firades på RIA-stugan i Borlänge med smörgåstårta. Vid ett av borden satt från vänster styrelseledamot Lars Andersson, ordförande Jesper Elsander och Missionskyrkans pastor Jessica Elnefred samt Jonas Nilsson och Annika Väfors som jobbar på stugan.
Foto: Veronica Rigtorp

Har helat människor i 100 år

På RIA-stugan firande man att “Hela Människan” fyller 100 år under 2020. Det firades coronasäkert med drop-in vid lunchtid, då det serverades smörgåstårta och fikabröd.

Kring 30-40 personer per dag besöker RIA-stugan i Borlänge. 100-årsjubileumet av “Hela Människan” firandes på grund av corona enskilt på varje ort.
– Det var meningen att det skulle bli ett stort gemensamt kalas dit man fick anmäla sig, men det fick ställas in på grund av coronan, berättar Annika Väfors som jobbar på RIA i Borlänge.
I stället bjöds det på smaskig smörgåstårta och extra gott hembakt fika och annat godis.

Jonas Nilsson, som jobbar på RIA-stugan, och fem personer till hade bakat dagen innan.
– Vi har även Irakinspirerat bröd, som ett irakiskt par var här och bakade, säger Jonas stolt.
Även om det nu inte blev något stort kalas så blev det ju lite utöver det vanliga för besökarna på RIA.
Vid ett av borden sitter styrelseledamot Lars Andersson, ordförande Jesper Elsander och Missionskyrkans pastor Jessica Elnefred. De låter sig smaka av gosakerna.
Varje torsdagsförmiddag är det andakt och den här dagen var det Jessicas tur.

Hur går det då för RIA-stugan som ständigt kämpar för sin överlevnad rent ekonomiskt?
– Vi har inte fått lika mycket pengar från kommunen som vi brukar få, men vi hankar oss fram, säger Lars Andersson och tillägger:
– Det har satt spår i vår verksamhet, med bland annat mindre personal, vi har fått anpassa oss.
Hur märks det?
– Vi har inte öppet på lördagar, men det hoppas vi få igång igen om vi får mer pengar från kommunen, säger ordförande Jesper Elsander.

Det finns ett stort behov av volontärer, och den som är intresserad kan anmäla sig till RIA-stugan eller bara ringa, förklarar Jesper Elsander.
Annars rullar verksamheten på som vanligt, och som har 30-40 besökare dagligen, som tack vare stugan får en lite drägligare tillvaro.
– Det är väldigt många människor som stödjer oss, det är vi glada för, säger Jesper Elsander.
De stöder med allt från mat, sockor till hygienartiklar. Allt vi kan få är vi tacksamma för, avslutar Annika Väfors innan hon serverar ännu en besökare en stor bit smörgåstårta.

Hela människan
Hela Människan jobbar med socialt arbete på kristen grund.
Deras öppna verksamhet vänder sig till människor som på grund av missbruk, hemlöshet, kriminalitet eller brist på fungerande nätverk befinner sig i utsatthet.
Hela Människan tror på alla människors lika värde och rätten till ett värdigt liv.
Hela Människan är kyrkornas gemensamma sociala arbete.

Källa: Hela människan.se

Hela människan är en kristen ideell organisation som arbetar med att hjälpa personer som har hamnat i ett utanförskap och behöver hjälp. Verksamheten omfattar tusentals personer som arbetar ideellt och har över 500 anställda.
Källa: Wikipedia.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS