ANNONS

Förra hösten startade Karlfeldtgymnasiet upp fyra olika Yrkesintroduktionsprogram varav en inriktning är restaurang/livsmedel. I veckan invigde de restaurangen i Avestaparken. Här ser vi Ameneh Eskandari och Khadija Noori tillsammans med läraren Angelica Ström.
Foto: Rebecca Linder

Här fostras framtidens arbetskraft

AVESTA. Förra hösten startade Karlfeldtgymnasiet upp fyra olika Yrkesintroduktionsprogram och nyligen hade restauranginriktningen premiär för Karlfeldtrestaurangen i Avestaparken.

– Vi såg ett behov främst i form av många nyanlända som inte hunnit bli behöriga till de nationella gymnasieprogrammen, säger Rolf Engman, gymnasiechef.
Han tog därför fram ett förslag på yrkesintroduktion. Tvååriga utbildningar inom handel, vård- och omsorg, industrisvets samt restaurang och livsmedel. Bildningsförvaltningen sköt till extra medel för att kunna genomföra utbildningarna.

– Vi har totalt 42 elever som går programmen och redan under det första året är det två inom industrisvets och två inom restaurang som kommit ut i arbete, berättar Rolf Engman.
Yrkeskunskaperna varvas med svenska och många läser även engelska och matematik. Tanken med utbildningen är att man ska bli anställningsbar eller kanske få upp intresset och sedan kunna söka in via vuxenutbildningen till någon av yrkesprogrammen där.
– Tyvärr fanns inte medel för att starta upp en ny omgång i höst. Men vi hoppas på ett positivt beslut för nästa år för vi har elever som står i kö för att få gå dessa utbildningar, säger Rolf Engman.

Han tillägger att det också finns ett stort behov av busschaufförer och att han börjat fila på att få till en yrkesintroduktion även inom detta.
– Men det är bara en idé i mitt huvud än så länge, säger Engman.
Restaurangbranschen, och även kostenheten på kommunen, är i stort behov av personal framöver. Det är nu elva elever som läser restauranginriktningen. För att de ska få så bra kunskaper som möjligt har man renoverat upp köket i Avestaparken. Tanken var att köket skulle ha varit klart i februari, men vattenskador försenade arbetet. Nu äntligen är det full verksamhet i köket.

– Vi vill få utbildningen så verklighetsförankrad som möjligt, att de får lära sig maskiner som används ute i restaurangkök men även att de för öva på kundkontakt och servering, säger Angelica Ström, lärare.
Nyligen var det officiell invigning av Karlfeldtrestaurangen med bandklippning och under hösten blir det fyra tillfällen att äta lunch här på onsdagarna – 7 november, 14 november, 5 december och 12 december.

– Vi tar ju även upp de beställningar vi kan utifrån lektionstiden och vi har fått en hel del uppdrag, säger Angelica Ström som är mycket nöjd med sina elever.
De är entusiastiska och kommer med egna idéer, till exempel som att ha tema skog och höst på dukningen. Under utbildningen får de även lära sig att skriva CV, söka jobb och de får ha praktik runt om på olika restauranger.
– De är fantastiskt duktiga, säger Angelica.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 44 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS