Elisabeth Lindén, Sahar Alakhras och Anna-Frida H. Sörensdotter driver projektet Öppna folkhögskolan i Norberg.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Här får utlandsfödda kvinnor med barn möjlighet till lärande och utveckling

I DK-huset i Norberg pågår Öppna folkhögskolan, ett nytt projekt riktat till utlandsfödda kvinnor som är hemma med barn.

Under lättsamma former får de träna svenska, lära mer om samhället och att vara förälder i Sverige. Projektet är ett samarbete mellan Folkhögskolan i Norberg, Rädda barnen, Norbergs kommun och länsstyrelsen.
– Kvinnor som är hemma med barn tappar mycket av det de lärt sig, och vi vill bryta isoleringen, säger Anna-Frida H Sörensdotter som leder projektet tillsammans med Elisabeth Lindén och Sahar Alakhras från Rädda barnen.

Öppna folkhögskolan var tänkt att inledas under hösten men pandemin satte käppar i hjulet. Nu har projektet kört igång och i förra veckan genomfördes en första träff med ett par kvinnor.
– Det var verkligen uppskattat och de ville gärna återkomma. Fördelen med det här projektet är att barnen får hänga med och vi har volontärer som kan ta hand om barnen, säger Anna-Frida Sörensdotter.
Anna-Frida jobbar bland annat med svenska för invandrare, Elisabeth Lindén har jobbat mycket med asylsökande både i Norberg, Stockholm och i Horndal.
Sahar Alakhras kan bidra med egna erfarenheter som nyanländ kvinna i Sverige.
– Jag är från Syrien och kom hit för drygt fyra år sedan och vet hur osäker man kan känna sig som nyanländ kvinna, säger Sahar som är ingenjör i botten och hon har bland annat jobbat som lärare i matematik i Sverige.
– Jag började jobba med Rädda barnen i november förra året, och det är fantastiskt och det bästa jag har gjort sen jag kom till Sverige, säger hon.

 

De tre kvinnorna tar med sig olika erfarenheter och kunskaper som de förenar och drar nytta av i projektet.
– Det är viktigt att se vilka behov de utlandsfödda kvinnorna har, och lyhördhet är viktigt. Vi är alla erfarna och kan se vilka behov som finns, säger Elisabeth Lindén och fortsätter:
– En kvinna ville exempelvis skriva och illustrera en bok och då försöker vi ge stöd och råd. I mitt arbete med asylsökande föräldrar vet jag att det också är viktigt att våga berätta om det som är svårt.
Anna-Frida Sörensdotter berättar att hon har jobbat mycket med nyanlända men aldrig med enbart kvinnor.
– Men i mitt arbete har jag märkt behovet av att prata om kvinnofrågor, säger hon.
– Vi kan också ge enskilda samtal och stöd genom Rädda barnen. Vi samverkar men har olika delar att bidra med, säger Elisabeth Lindén.

Även om det svåra också måste tas om hand är de tre kvinnorna glädjen och entusiasmen personifierad. Det är mycket skratt och trion tycker att deras samarbete är en fullträff.
– Vi kände direkt att det här var helt rätt och vi trivs jättebra med varandra och vår uppgift, säger Anna-Frida Sörensdotter som även delar med sig av sina kunskaper i dans och i yoga.
– Jag dansar så fort det finns tillfälle och dans och rörelse kommer också att ingå i våra träffar.

Studieteknik är annat som de jobbar med, och då behövs ett pennfodral med nödvändiga tillbehör. Något som väckte idén om återbruk och eget skapande.
– Tanken är att kvinnorna får göra sitt eget pennfodral, och nu har jag fått två kassar med garn som vi kan använda, säger Anna-Frida som är van att ta tillvara olika sorters material från sitt tidigare jobb som slöjdlärare.
– Vi vill göra lite kul i kombination med språkträning och är man lite blyg är det lättare att våga prata om man gör något roligt samtidigt.

Språkträning och kunskap om det svenska samhället är en del i projektet, men framförallt vill man stärka deltagarna i sin föräldraroll.
– Det är kvinnorna som ska lära sina barn och inte tvärtom, vilket tyvärr är ganska vanligt, säger Elisabeth Lindén.

För att nå ut till hemmavarande och utlandsfödda kvinnor har barnavårdscentral, socialtjänst och biblioteket i Norberg informerats om projektet.
– Projektet pågår till den 31 december och i beskrivningen står det att vi ska träffa 25 individer, och det kommer vi nog att uppfylla, säger Anna-Frida Sörensdotter och fortsätter:
– Här har vi stora ytor att mötas på och besöken blir utspridda med tanke på pandemin.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS