Delprojektledare Simone Lundh och polis Eva Lindberg tillsammans med några av de kvinnor som deltar i projektet Kvinna in i Sverige.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Här får kvinnor chans att växa och hitta vägar ut i samhället

Sedan maj förra året jobbar Norbergs kommun med projektet Kvinna in i Sverige. Ett projekt som gör skillnad för utrikesfödda kvinnor som står utanför arbetsmarknaden.

På Teaterbiografen i Norberg är frukosten framdukad och dagens träff tar sin början.
– Vi träffas varje dag och vissa dagar börjar vi med frukost, sen blir det olika aktiviteter samtidigt som vi jobbar med praktisk svenska. Vi har alltid qigong på schemat liksom pausgymnastik, säger Simone Lundh, delprojektledare hos Norbergs kommun.
– De här kvinnorna är otroligt duktiga hantverkare och kockar, och vi tar tillvara deras kunskap. Här utgår vi från individen och anpassar aktivitet efter förmåga, fortsätter hon.

Projektet Kvinna in i Sverige riktar sig till både nyanlända kvinnor och utrikesfödda kvinnor som bott här under en längre period. Här möts nya deltagare och kvinnor som deltagit i projektet tidigare.
Kvinnorna har bland annat övat på att kunna sina kontaktuppgifter, sina telefonnummer och vad det innebär att vara kontaktbar. Under sommaren har de gått tre olika kurser och lärt sig att använda datorer, sy och cykla.
– Vi har fått en beställning på att sy totalt 40 förkläden till barn som besöker Lapphyttan i Norberg. Nu är 27 förkläden färdiga och Ruqia, Sahera och Zakere är tre flitiga sömmerskor i gruppen, säger Simone Lundh och tillägger:
– De har också lagat kläder till vården så att dessa kan återanvändas av vårdpersonal.

Att lära sig att cykla är annat som kvinnorna erbjudits och Amira var en av de första att testa.
– Jag var jätterädd, men tänkte att det är bara att sätta igång. Det gick ganska bra, men jag ramlade en del och slog mig, säger Amira och skrattar.
Amira påpekar att Simone hjälper henne att våga prova nya saker och det gäller även att kunna ringa och prata i telefon.
– Första gången när jag ringer är jag rädd. Men Simone hjälper mig att våga ringa själv, säger Amira och ler.

Amira kommer från en större stad i Syrien och flyttade till Sverige för fyra år sedan. Hon har fyra vuxna barn varav tre bor i Sverige. En dotter, som är 18 år, bor med man och barn i Libanon.
– I Sverige träffade jag andra nationaliteter för första gången. I Syrien bor bara de som är födda där, säger Amira som bodde i Stockholm i 1,5 år innan flytten gick till Norberg.
– Jag trivs jättebra. Folk är så vänliga och alla hälsar på varandra så här vill jag bo kvar, säger Amira och tillägger att projektet betyder mycket för henne.
– Ja, i det här projektet får kvinnan jobba i sin egen takt och vara kvar så länge hon behöver, säger Simone.

För dagen är också polis Eva Lindberg på plats. Hon medverkar i projektet för att informera om svenskt rättsväsende och kvinnans rätt i samhället.
– Jag är med och arbetar i alla fem kommunerna, men projektet ser olika ut i olika kommuner. I Norberg har jag och Simone gjort utbildningsfilmer som ett alternativ till fysiska möten när coronan kom, säger Eva Lindberg.
Nu har de spelat in fyra filmer som informerar om våld i hemmet, kvinnans rättigheter, föräldraskap och ekonomi. Simone Lundh och Eva Lindberg påpekar vikten av att använda sig av enklare ord och rätt bilder för att kunna förmedla informationen.
– Det här har varit oerhört lärorikt även för oss, och ett exempel är att vi tolkar bilder olika, säger Eva Lindberg.
– Ja, först använde vi färgstarka bilder i filmen, men det förstod inte kvinnorna. De tolkar budskapen annorlunda än vad vi gör. Men när vi övergick till svart/vitt föll allt på plats, säger Simone Lundh.

Eva Lindberg berättar att många kvinnor i projektet har varit rädda för polisen i sina hemländer.
– Därför gäller det att de får förtroende för det svenska polisväsendet. Jag har exempelvis plockat bort vapen och tillbehör från uniformen, säger Eva Lindberg.
Hon började på polishögskolan för 36 år sedan och arbetade först i Västernorrland innan hon blev närpolischef i Fagersta 2011. Vid årsskiftet 2015 hoppade hon på uppdraget som kommunpolis i Norberg och Fagersta. När hon blev tillfrågad om hon ville bli polis i projektet Kvinna in i Sverige svarade hon ja direkt.
– Det är jag glad för och projektet är så givande och lärande. I dag ska jag prata lite om att bli bortgift och vad som händer i Sverige. Det är viktigt att tala om vår rätt att välja, säger Eva Lindberg.

Nu är det drygt ett år kvar av projektet och såväl Simone Lundh som Eva Lindberg ser hur gruppen utvecklas.
– Norberg har många arbetsrelaterade uppgifter, men det är viktigt att blanda praktiskt och teoretiskt, säger Simone och påpekar att Cecilia Morssing är en viktig medarbetare i projektet i Norbergs kommun.
– När jag fick frågan om vad jag önskade för projektkollega blev svaret ”min raka motsats”. Och Cecilia och jag växeldrar, vi kompletterar varandra, säger Simone Lundh som kommer att arbeta med projektet även nästa år.

FAKTA
Kvinna in i Sverige startade den 15 januari 2019 och pågår till 30 november 2021. Projektet delfinansieras av Europeiska socialfonden och är ett samverkansprojekt mellan länsstyrelsen i Västmanland och kommunerna Sala, Köping, Norberg, Fagersta och Skinnskatteberg.
Målet är att utveckla arbetssätt och metoder som kommunerna kan använda i den dagliga verksamheten efter projektets slut. Projektet vill också nå en grupp som idag står långt ifrån den svenska arbetsmarknaden och det svenska samhället.

Eva Lindberg och Simone Lundh trivs med projekt och med varandra.
Simone Lundh och Amira som precis lärt sig att cykla.
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS