ANNONS

Som möbeltapetserare vet Sophie Murray hur en gammal, sliten eller skadad möbel ska tas om hand.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Här får gamla och slitna möbler nytt liv

Gruvbyn i Klackberg är en vacker och historisk miljö och Sophie Murray bor och verkar i ett av tegelhusen. I hennes verkstad blir gamla möbler som nya.

– Jag gillar att göra om och göra nytt, liksom att sy och snickra, säger Sophie Murray som jobbat som möbeltapetserare i nio år.

Efter att gått diverse konstskolor bestämde sig Sophie Murray för att bli möbeltapetserare. Efter ett år på Träakademin i Kramfors gick hon sedan som lärling hos en tapetserare i Uppsala.
– Jag gick lärlingsutbildningen via Stiftelsen Hantverk & Utbildning. Det är viktigt att föra hantverket vidare, och därför är lärlingssystemet bra, säger hon.

Sophie Murray bor i gruvbyn sedan 2016 och i och med husköpet fick hon också plats för sin verkstad.
– Här var alla hus vandrarhem tidigare men nu är det bara ett av dem som är vandrarhem. Den här delen där jag har min verkstad var tidigare restaurang, säger Sophie Murray.
En fårskinnsklädd Lamino-fåtölj av Yngve Ekström har ställts upp på ett par bockar i väntan på att plockas isär.
– Den finns det reservdelar till och här behövs det ny ram då det är sprickor i den gamla, säger Sophie och visar på skadorna medan hon skruvar loss den gamla ramen.
– Är det mindre snickeriarbeten och småfix på en möbel kan jag fixa det själv.

Vad är det för möbler kunden vill ha hjälp med?
– Det är jättemycket möbler med affektionsvärde, som exempelvis en ärvd fåtölj efter en kär släkting, säger Sophie och fortsätter:
–Sedan kan det vara möbler av kända formgivare som exempelvis Carl Malmsten och danska möbeldesigners. Då lönar det sig att klä om istället för att köpa nytt.

Inga Ikea-möbler alltså?
– Jo, gamla Ikea-möbler har stort värde så de lönar sig att fräscha upp.
Sophie har många olika tyger att välja bland – fårskinn, sammet och möbeltyger för alla smaker och prisklasser.
– Sammet är supertrendigt och det har varit poppis länge. När det gäller skinn och läder beställer jag allt från Tärnsjö garveri som har vegetabiliskt garvat läder. Det är miljövänligt för både mig och kunden.

Förutom tyger finns olika typer av stoppningsmaterial och Sophie Murray gillar att jobba med gummerat tagel.
– Det är hållbart och bra för miljön, och jag jobbar mycket med naturmaterial.
Som möbeltapetserare får hon även ta sig an större jobb till offentliga rum, som exempelvis till kyrkor.
– Det är en bra inkomst men vid stol 53 går det mest på rutin.
Oavsett om det är en möbel som gått i arv i generationer eller en fåtölj inköpt på loppmarknad krävs det både tid och kompetens för ett bra slutresultat.
– Jobbet handlar alltid om problemlösningar och det tycker jag är kul. Sen är det både roligt och tacksamt att se kundens reaktioner över hur fin en gammal sliten möbel blir när den klätts om.
Sophie tycker allt som rör hantverk är kul, och de flesta möbler går att fixa till. Det handlar egentligen bara om pris.
– En del möbler kräver mycket underarbete, som att handsnöra en sådan här spiralfjäder exempelvis, säger Sophie och visar på fjädringen.
Hon berättar att det är otroligt mycket jobb och en teknik som tar många år att lära.

Vad kostar det att klä om en möbel?
– Det beror på möbel, tyg och hur mycket jobb som krävs. Det är ett stort spann, från 3000 kronor och upp till 50 000 kronor. Ska du exempelvis totalrenovera en Chesterfield fåtölj i skinn och som är djuphäftad, då blir det dyrt.
Coronan har inte påverkat intresset av att vilja ta hand om sina gamla möbler, snarare tvärt om.
– När vi tvingas vara hemma mer kanske vi upptäcker hur sliten favoritfåtöljen är och vi renoverar hellre än köper nytt.
Förutom arbetet med att klä om och förnya möbler jobbar Sophie även i skolan. Hon har också en dotter som är åtta år, en hund och sex höns.
– Men jag älskar att gå ner i min verkstad och jobba på kvällarna medan jag lyssnar på olika poddar, säger Sophie Murray.

 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS