ANNONS

Unni Edman Nordin, Cornelia Svenberg, Jessica Tikka med maskoten Victoria, Oliwia Rogne och en upplyft Amanda Strandberg har ett gott samarbete.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Här är jobbet där man lyfter varandra

NORBERG Som hårfrisörska går det inte att hålla avstånd till kunderna och hur det påverkar yrket varierar. På Salong Kubera i centrala Norberg är man dock positiv och kunderna sviker inte.

– Jag tycker att vi trots allt klarat det här väldigt bra och vi har en stor lokal med bra ventilation. För en gångs skull tror jag också att det är en fördel av att vara i en landsort, det är nog mycket jobbigare inne i städerna, säger Jessica Tikka som nyligen tog över ansvaret för salongen efter Unni Edman Nordin .

Jessica Tikka, som är 36 år, började jobba som hårfrisörska direkt efter gymnasiet. Rötterna finns i Motala och hon bodde i Göteborg med man och barn innan flytten till Norberg för elva år sedan.

Hur hamnade du i Norberg?
– Mannen och jag hade bestämt oss för att vi skulle bo i Bergslagen. Jag åkte runt och besökte salonger i Dalarna och i Västmanland och när jag kom till Norberg var det klart, säger Jessica Tikka.
Den första november tog hon över ansvaret för salongen efter Unni Edman Nordin som fortfarande jobbar kvar.
– Men nu får de yngre ta över ansvaret, och det känns bra, säger Unni Edman Nordin och tillägger:
– Jag var 20 år när jag började som hårfrisörska och är 67 år idag, så det har blivit många år.
Idag har salongen tre frisörer och två elever, och i angränsande lokaler finns två hyresgäster som driver andra verksamheter.
– Vi saknar faktiskt två frisörer och här finns massor av erfarenhet och hjälp att få. Tillsammans är vi starkare, säger Jessica Tikka och tillägger att hon är glad för att kunna erbjuda praktik till frisöreleverna Oliwia Rogne, som bor i Norberg, och Cornelia Svenberg från Fagersta.
– Det är svårt för skolor och elever att få praktikplats idag.Jessica Tikka jobbar även med utbildning av frisörer och har åkt runt i hela Sverige, men nu går inte det på grund av coronan.
– Vårt yrke är i ständig förändring och vi måste uppdatera oss hela tiden, men i nuläget är det svårt.

 

Har ni påverkats av coronakrisen?
– Det kanske inte ringer lika många nu som tidigare, men vi har hela familjer som bokar tid. Det är alla åldrar. Och vi har lyckats kommunicera våra åtgärder med kunderna och erbjuder munskydd om de vill. Vi begränsar också antalet kunder som vistas i lokalen och vi är aldrig fler än max åtta personer.

Hur ser det ut med konkurrensen?
– Överlag har vi bra sammanhållning frisörer emellan, men vi har haft ett stort tapp i Norberg. Men det är av andra anledningar än coronapandemin, säger Jessica Tikka.

En av konkurrenterna, eller snarare kollegan, är Salong hår som också ligger vid torget i Norberg. Precis som Kuberas grundare Unni Edman Nordin har Anne-Marie Wirén lång erfarenhet i yrket. Under ett telefonsamtal berättar Unni att hon öppnade salongen 1972.
– Min dotter, Melina Segerström, tog över när jag fyllde 65 år, men det är roligt att jobba lite och salongen är mitt skötebarn, säger Anne-Marie Wirén som fyllde 69 år i september.

På frågan hur pandemin påverkat verksamheten blir svaret:
– Jag tycker att det slår hårdare nu än i våras, men det kan också bero på årstiden. I våras var vi ute mer och nu går vi mot mörkare tider. Men jag ska inte klaga i onödan och det har trots allt rullat på bra.
Salongen har 2,5 personal plus elever från Västerås.

– Vi och Kubera är de enda som driver salong med anställda och det är nog svårare om man jobbar ensam, säger Anne-Marie Wirén och tillägger:
– Alla upplever nog att det är jobbigt nu men oavsett tider vill man vara snygg i håret och göra sig fin, och så länge det rullar på är vi glada.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS