I Dalarnas län använder 96 procent av förarna och passagerarna bälte. Det visar NTF:s årliga bältesmätning.
Foto: Dreamstime

Här används bilbältet mest – och minst

DALARNA I Dalarnas län använder 96 procent av förarna och passagerarna bälte. Det visar NTF:s årliga bältesmätning.

En gång om året mäter NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, bilbältesanvändningen i samtliga landets kommuner. I Dalarna har NTF konstaterat att kvinnor är mer trafiksäkra än män då kvinnor har en mycket högre användning av bilbälte, 98 procent mot 94 procent, vilket är samma nivå som rikssnittet.
– Bilister i Orsa, Rättvik, Smedjebacken och Älvdalens kommun har en farligt hög andel kommuninvånare som kör bil eller åker obältade. En hög andel av de obältade är män, säger Hans Moberg i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet betonas det att var tredje person som omkommer i personbil inte hade något bälte på sig.
– Jag har ibland svårt att förstå att det finns människor som väljer att inte sätta på sig bältet då det är den absolut viktigaste säkerhetsdetaljen i bilen – både i framsätet och baksätet. Inte minst vid lägre hastighet i tätort, då kan bältet utgöra skillnaden mellan liv och död, säger Hans Moberg.

Bäst på att använda bilbälte är man i Gagnef, Ludvika, Malung-Sälen och Mora kommun med 99 procent. Sämst är man i Orsa kommun med 83 procent.
– Det är oroande att bältesanvändningen varierar så kraftigt i landet. På vissa håll saknar mer än var tionde person bälte och går man ner på kommunal nivå är användningen på sina håll ännu sämre. Vi skulle behöva jobba mycket mer riktat och lokalt med attityd- och beteendepåverkande insatser mot i första hand manliga förare i glesbygd för att öka användningen, säger Hans Moberg och fortsätter:
– En grupp som behöver öka bältesanvändningen är förare och passagerare av ”hantverksbilar”. I vissa kommuner har mätningarna visat att varannan manlig förare och passagerare i sådana bilar inte använder bälte, säger Hans Moberg.

Bältesanvändningen i dalakommunerna:
Avesta 98 procent
Borlänge 98 procent
Falun 95 procent
Gagnef 99 procent
Hedemora 95 procent
Leksand 95 procent
Ludvika 99 procent
Malung 99 procent
Mora 99 procent
Orsa 83 procent
Rättvik 92 procent
Smedjebacken 93 procent
Säter 98 procent
Vansbro 97 procent
Älvdalen 93 procent
Källa: NTF:s årliga bilbältesmätning.

Checklista för god bältesanvändning:
• Använd bältet. Även vid korta resor. De allra flesta olyckor sker i låg fart nära hemmet.
• Axelbandet över bröstet. Det diagonala bandet ska sitta över bröstet, så nära halsen som möjligt. Detta säkrar rätt vinkel på bältet så att det sitter mot de skelettdelar som bäst kan klara den kraft som uppstår vid en kollision, det vill säga axel och bröstben. Om du har det över eller under axeln kan det knäcka revbenen som i sin tur skadar hjärta och lungor. Bältesjusteraren, som många bilar är utrustade med, hjälper till att höja och sänka bältet så det hamnar rätt i förhållande till din längd.
• Höftbandet mot låren. Det nedre bandet ska sitta under höftkammarna ner mot låren, inte över magen. Om bältet sitter över magen kan det tränga in i buken och orsaka inre blödningar.
• Sträck bältet en extra gång. Bältet ska dras åt när du har satt det på dig. Ju närmare kroppen, desto bättre skydd ger bältet. Om bältet inte är sträckt kan du slå i ratten innan det gör någon nytta.
Källa: NTF

Artikeln har publicerats i Annonsbladet Dalarna nr 4 2020.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS