ANNONS

Hans Johansson (C), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Säters kommun, är på plats 2 på Centerpartiet i Dalarnas riksdagslista till valet 2022.
Foto: Pär Sönnert

Hans Johansson tvåa på C:s dalalista till riksdagen: “Blev lite överraskad”

SÄTER Hans Johansson, från Stora Skedvi, är på plats två på riksdagslistan för Centerpartiet i Dalarna. “Det känns jätteroligt, men jag blev lite överraskad över att hamna så högt upp”, säger han.

Sedan ett par år tillbaka är Hans Johansson vice ordförande i kommunstyrelsen i Säter. När nomineringskommittén inom Centerpartiet i Dalarna nyligen presenterade sitt förslag på namn till riksdagslistan och regionlistan så återfanns Hans på plats två. Den platsen fastställdes sedan på nomineringsstämman den 21 november.
– Detta är såklart fantastiskt roligt, säger Hans Johansson.

Har du stått med på riksdagslistan förut?
– Nej, det här är första gången. Jag har inte varit med på regionlistan heller, säger Hans Johansson, som är på plats 10 till regionlistan.

Nomineringskommittén har föreslagit 34 personer till riksdagslistan och 52 personer till regionlistan.
– Först görs det en förnominering, där medlemmarna kan nominera folk till respektive lista. Sedan sker en kandidatpresentation, som vi har kört digitalt denna gång. Slutligen sätter nomineringskommittén ihop listan utifrån olika parametrar, säger Hans Johansson.

När får man frågan om man vill stå med på listan?
– En bit in i processen får man frågan om man accepterar nomineringen och om man accepterar att stå på en viss plats på listan. Jag blev lite överraskad över att hamna så högt upp. Det känns jätteroligt, säger Hans Johansson.

C-riksdagsmannen Peter Helander, från Mora, har aviserat att han inte ställer upp för omval en mandatperiod till. Det öppnar för en ny C-ledamot från Dalarna, om mandatet behålls. Dalacenterns riksdagslista toppas av Leksands mångåriga kommunalråd Ulrika Liljeberg.
– Så länge vi behåller vårt mandat så blir det Ulrika som får den platsen och i så fall blir jag hennes ersättare. Men vi ska jobba i valrörelsen för att knipa ytterligare ett dalamandat, som jag i så fall får, säger Hans Johansson.

Om du skulle komma in i riksdagen, vilka frågor vill du driva lite extra?
– Landsbygdsfrågor, att få Dalarna och landsbygden i stort att utvecklas. Sedan brinner jag för plan- och byggfrågor. Jag är byggnadsinspektör och har sett båda sidor av plan- och byggfrågorna och var det klickar någonstans. Strandskyddet är aktuellt och intressant och så ligger jaktfrågor nära till hands för mig också, säger Hans Johansson.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 48, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS