ANNONS

Till vardags hittar man Hasse Holmlund på sitt kontor i familjeföretaget Holmlunds Bil.
Foto: Mikael Eriksson

Hans Holmlund har bilar i blodet

KRYLBO. Bilar finns i blodet – racingen fick han som liten. Hans Holmlund driver dagtid familjeföretaget Holmlunds Bil. Men livsluften, endorfinerna, tankar han på helgerna i en racingbil .

– Det ger mig en sådan boost, säger Hans Holmlund eller Hasse som han föredrar att kallas.
Det som ger honom en kick är bilracingen och han får det att låta så enkelt:
– Det handlar om att hålla sig på det svarta och mata varv.
Men det är så mycket mer än att trampa plattan i mattan och tro det ska hålla hela vägen in i mål. Hasse pratar om att ha en raceplan och hålla sig till den, att sätta upp mål och arbeta hårt för att nå dit.

Hasses röst får en extra glöd när han målar upp känslan han har bakom ratten, och den folkfest som finns kring racingen. Men också det samarbete som krävs inom teamet för att nå framgångar.
Han är uppväxt i en familj där mycket handlat om bilar. Som 8-, 9-åring var det go-cart och han kämpade mot förare som Rickard Rydell, Thomas Engström med flera.
– Det var så otroligt givande, gocarten betyder så mycket när man går vidare till annan racing.

Han säger att han där byggde upp en känsla för bilkörning, en känsla som han har nytta av idag. Racingen hamnade på paus i samband militären. Därefter följde arbete och familjebildning och racingen fick stå på vänt.
I början av 2000-talet var det dags att damma av föraroverallen. Via en bekant fick Hasse erbjudande om att köra ett åtta timmars långlopp i Sverige. Trots lång frånvaro från tävlandet visade Hasse att takterna fanns när han lät en Porsche av modell 944 S2 bekänna färg. Det blev några års åkande i Sverige, men 2009 var det dags att hitta på något nytt.

Bågen spändes rejält denna gång – en start i 24 timmars på Nürnburgring blev målet.
– Det var tokigt på riktigt, skrattar Hasse åt minnet.
En fem års plan ritades upp och en Porsche 996 cup bil inhandlades. Med den så skaffades rutin och erfarenhet genom att köra Swedish GT, en supportklass till dåvarande STCC.
Första året blev ett riktigt prövoår, men andra året släppte det och framgångarna började komma. Ett drivaxelbrott i sista deltävlingen satte dock stopp för en riktig topplacering i sammandraget.
– Vi hade lärt oss av misstagen, säger Hasse och sneglar mot hyllan på kontoret där det finns en rad med pokaler.

De hann även med ett besök på Nürnburgring och där de hyrde varsin banbil för att få känna på den drygt två mil långa racerbanan.
– Det var med skräckblandad förtjusning, säger Hasse om de fem varv de avverkade.
Tillsammans med ett tyskt racingteam finslipades detaljerna inför starten 2014. För att än mer hitta formen köpte Hasse ett dataspel där han virtuellt kunde lära sig hitta runt banan. Äventyret slutade med en femte plats i klassen.

2016 var det dags för en andra start på 24 timmars Nürnburgring. Inför en publik på närmare 240 000 personer kunde han kvittera ut en seger i klassen Porsche GT4. Totalt slutade teamet på en 26:e plats bland 170 startande.
– Det glömmer jag aldrig, det var så vansinnigt, så crazy.
I år har duon Hasse & Tommy i sällskap med Scott Marshall avverkat de två första deltävlingarna i 24 H Endurance serien och ligger trea sammanlagt.

I den första deltävlingen på italienska Mugello låg de tvåa när en sten träffade kylaren och tvingade teamet till ett 23 minuter långt depåstopp. De dalade genom startfältet, och tvingades att jaga placeringar för att till slut hamna på en fjärde plats.
Den andra deltävlingen kördes på belgiska Spa. Även här var det motigt. Det som ställde till det var växellådan som levde sitt eget liv. Det gjorde att teamet inte hann med några träningsrundor utan fick kasta sig direkt in i kvalkörningarna, vilket slutade med att de fick starta i mitten av fältet för att därifrån jobba sig uppåt.

Trots detta så kunde de köra in på en andra plats. Men nu är det slutåkt för tillfället i den serien, racebudgeten omfattade bara det två första tävlingarna. Men sitta still kommer inte Hasse att göra, nu är siktet inställt på att köra på hemmaplan i Sverige och då i en serie som kallas Time Attack.
– Livet är för kort för att ha tråkigt, säger han innan tjänsten kallar och det är dags att sälja någon bil.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 21 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS