ANNONS

Anja Hedqvist med Hanssonska palatset bakom sig, och i boken framför sig.
Foto: John Leander

Handlaren Henrik Hanssons Hedemorabilder i bokform

HEDEMORA Henrik Hansson föddes 1879 och dog 1952. Han var handlare och amatörfotograf i Hedemora. Anja Hedqvist har gjort ett urval och nu skapat en bok med med hans bilder på Hedemora.

– Det finns 7 000 bilder i kommunarkivet. När jag jobbade där blev jag lite fascinerad och har jobbat av och till med den här boken sen dess, säger Anja Hedqvist.
Hon står på Stationsgatan utanför en väl tilltagen stenvilla i Hedemora. Den som kallas för Hanssonska palatset efter just Henrik Hansson, som bodde där en gång i tiden.

Anja bläddrar fram ett foto på villan i boken. Den är sig lik även om staketet ser annorlunda ut nu och det står någon lyktstolpe utanför tomten som inte fanns där då.

Andra bilder i boken visar desto mer hur tiden och människorna har förändrat staden. Som översiktsfotografiet som visar en synnerligen lantlig miljö intill stadsjön Hönsan. Eller bilden på en demonstration centralt i staden där alla i ledet bär hatt eller keps.
I bakgrunden syns stor en fastighet under konstruktion, till synes helt i trä och med en skylt på väggen där det står V.A Grundins Jernhandel. Gatan och torget är helt stenlagt och ingen bil syns så långt ögat når.

Det finns många spännande bilder att se i boken och jämföra med hur Hedemora ser ut i dag. Men ändå, varför lägga ner så mycket tid på den här sammanställningen med foton och tillhörande texter?
– Jag ville lyfta fram en berättelse och beskriva hur den lilla handelsstaden växer fram över tid, säger Anja Hedqvist.

En del i detta har varit att beskriva Henrik Hansson själv och hans familj.
– Han ägde en butik, Wahlbergs, som fanns kvar långt efter honom. Han fick inga barn själv så den togs över av anställda.

I boken finns, förutom avskalade stadsbilder och folkvimmel, också interiörer och en hel del gruppfotografier. Säkert kan många med djupa rötter i Hedemora känna igen en och annan äldre släkting.

Anja slår ihop boken och tummar lite på den.
– Det är fascinerande hur mycket historia man kan berätta med hjälp av ett gammalt familjealbum, säger hon.
Ett tämligen rejält album får man kanske tillägga.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS