ANNONS

Den gamla handelsboden som stängde 1927 har fått nytt liv genom Borlängebördiga Berit Djuses försorg.
Foto: Veronica Rigtorp

Handelsboden väckt

BORLÄNGE/MALUNGSFORS. Berit Djuse från Borlänge återuppväckte den gamla handelsboden som stängde 1927.

Fotografen Berit Djuse är uppvuxen i Repbäcken i Borlänge. När hon för över tio år sedan träffade kärleken, gick flytten till Karin Perssons gård i Brattholen, Malungsfors.
I det mindre av dagens bostadshus bedrevs handelsbod, som startades av Werm Halvar Persson på 1890-talet. Verksamheten drevs av olika handlare genom åren och den sista tiden innan nedläggningen 1927 var det Malungsfors kooperativ handelsförening.
En del av själva huset där handelsboden låg används i dag av Berits företag Fotonova, en annan del av huset hyrs ut åt bland annat Vasaloppsåkare, vilket passar bra då fastigheten inte ligger långt från Vasaloppsstarten.


Efter 1927 har handelsboden legat i Törnrosa sömn, men när Berit kom till gården såg hon genast möjligheten till ett handelsbodsmuseum. På gården fanns mycket gammalt från handelsbodens glansdagar kvar.
– Det fanns massor sparat från affärstiden, som till exempel köpmansdisken, affärshyllorna och kaffeburkar, berättar Berit Djuse.
Berit har också under åren samlat på sig gamla ting som hör till en handelsbod.
– Vi får också jättemycket skänkt till oss av byborna, tillägger hon.
En del har hon köpt på loppis och på nätet.
– Intresset för gamla ting fanns inte innan jag flyttade till Brattholen. Troligtvis blev jag intresserad för att jag hittade så fina saker på gården.
Kanske intresset ändå fanns där långt inom henne, från tiden i föräldrahemmet, i huset där föräldrarna drev Kafé Repbäcken under hennes barndom och där det fanns gått om gamla historiska ting.


Hon funderar en stund och börjar berätta om den gamla telefonen som hon köpt av en privatperson i Lima för 50 kronor.
– Inte nog med att dom drev café, morsan skrev telegram åt Televerket också, och det var med en sådan här gammal bakelittelefon, som de fick låna av Televerket, berättar hon och lyfter på luren.
Den fullt fungerande telefonen, som i dag är en del av museet, har en tillhörande tidsenlig hylla. Hyllan köpte hon två av, för det var så de såldes på annonsen.
– Folk gillar när dom känner igen något. Då blir det: “Åh, det drack jag”, eller “Det åt jag”. Dom gillar nostalgi.
Den gamla kassaapparaten är en sådan inventarie, med gamla kopparmynt.
– Det är speciellt barn som är intresserade av apparaten och tycker det är kul med mynten. Dom är inte uppvuxna med kontanter på det sätt som vi är, förtydligar Berit.
Kassaapparaten har hon köpt av en person i byn. Den massiva köpmansdisken och affärshyllorna är från handelsbodens dagar. Kaffeburkarna och annat kommer från gamla tider, är från gården.
Först hade Berit museet i mjölboden, men det blev för trångt, så för fyra fem år sedan gjorde de om i magasinet för bygget av Berits svartvita fotolabb. Då blev det plats över för handelsboden, som iordningställdes och hade invigning med öppet hus den 1 september 2018.


Det blev succé med hela 80 personer som kom för att se den gamla handelsbodens uppvaknande. Med tiden har det blivit fler och fler inventarier. Här kan besökaren se skinnkläder, kassabok från Borlängefirman Josef Wilund och tidningar från förr. Allt i total nostalgitripp.
– Min grej är att frysa tiden, konstaterar Berit.
Och det gör hon både genom bevarandet av gamla ting för eftervärlden och genom sitt fotograferande, då oftast dokumentärt.
I sitt dagliga förvärv har hon också dokumenterat byn hon bor i, som resulterade i boken “Folk och Fä i Fors”, som fick fina recensioner. Något som gav mersmak. Nu är hon i produktionsfas med ett flertal dokumentära böcker.
Borlänge har ju varit hennes hemvist större delen av livet och även här har hon fotograferat stadens förändring under lång tid, processer som blir till framtida bildskatter.

Publicert i Annonsbladet Dalarna vecka 2.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS