Anställda inom handel och kaféer i Hedemora kommun vittnar om att de utsätts för sexuella trakasserier av kunder. Nu vill kommunen och näringslivet sätta ner foten och markera att detta inte är OK. Från vänster: Sofie Jutner, tillförordnad vd för Hedemora Näringsliv AB, Daniel Erlandsson, ordförande för Hedemora Handlingskraft samt Företagarna i Hedemora, och Christina Lundgren (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.
Foto: Pär Sönnert

Handelsanställda utsätts för sexuella trakasserier

Allt fler anställda inom handel och kaféer i Hedemora kommun vittnar om att de utsätts för sexuella trakasserier av kunder. Nu vill kommunen och näringslivet sätta ner foten för det.

Problemet har vuxit den senaste tiden och kommunen och Hedemora Näringsliv har diskuterat detta på en branschträff.
– Vi har dessa träffar för att ha en dialog om hur vi kan hjälpas åt kring olika frågor, bland annat brottsförebyggande. Vi blev häpna över att det ser ut så här i vår kommun, säger Sofie Jutner, tillförordnad vd på Hedemora Näringsliv AB.
– Det är helt oacceptabelt att de utsätts för detta på sin arbetsplats. Förutom sexuella trakasserier och anspelningar handlar det även om olika typer om hot om våld, säger Daniel Erlandsson, ordförande för Företagarna och Hedemora Handlingskraft.

Knappt 20 personer deltog i branschträffen när problemet uppdagades.
– Jag blev jätteupprörd när jag hörde om detta och vad dessa tjejer får höra på sin arbetsplats. Och sedan finns det folk i närheten som hör dessa kränkningar men som inte törs säga ifrån. Det behövs mer civilkurage, att vi går samman i Hedemora kommun och visar att det här inte är OK någonstans, säger Christina Lundgren (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.
Trakasserierna kan ske helt öppet, på dagtid i butiken eller på kaféet i fråga.
– Det är främst medelålders män som står för trakasserierna. Det sker mitt på dagen, och det handlar inte om att man är onykter eller så, säger Christina Lundgren.
– En 20-årig tjej ska inte behöva höra en 50-årig manlig kund säga “Du var snygg, dig ska jag tänka på i bastun i kväll”. Det är svårt för en ensam butiksanställd att markera och jaga i väg kunder som missköter sig. Det är trots allt kunderna som betalar de butiksanställdas löner. Men det är viktigt att vi tillsammans steppar upp och går samman mot detta, säger Daniel Erlandsson.

Kommunpolisen Thomas Nordström var också med på branschträffen.
– Han berättade att det förvisso ofta blir ord mot ord i sådana här fall, men att det är viktigt att man polisanmäler. Det är brottsligt med ofredanden. Det har blivit ett hårdare klimat för de handelsanställda den senaste tiden men vi ska ha en nolltolerans mot dessa trakasserier, säger Daniel Erlandsson.
I coronatider har många aktörer i handelsbranschen fått skära ner på personal, vilket innebär mer ensamarbete.
– Det innebär att de anställda blir ännu mer utsatta, när de är ensamma i butiken. Hot om våld har också ökat. Folk kan säga “Jag vet var du och din familj bor”. Det här är ett rop på hjälp från branschen. Alla ska bli bemötta med respekt, säger Daniel Erlandsson.
– Vi vill uppmana alla att gå samman och gemensamt visa att detta inte är OK, säger Sofie Jutner.
Kommunen och näringslivet ska hålla ett uppföljande möte framöver, för att se om det har blivit någon bättring.
– Detta är ett viktigt ämne att lyfta och det är inget som vi kan acceptera från kommunens och näringslivets sida. Ta hand om vår servicepersonal. De ger oss service och då ska vi ge dem service tillbaka, säger Daniel Erlandsson.
– Annars tröttnar personalen och då försvinner butikerna och då får vi en tom stad, säger Christina Lundgren.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS