ANNONS

En rad företag i Avesta har gått ihop i ett samarbete för att rädda julhandeln och minska smittspridningen. Madelene Lagerqvist från Nyföretagarcentrum har bidragit med samordningen.
Foto: John Leander

Handeln förstärks med julklappsutkörningar

AVESTA Coronapandemin sätter käppar i hjulet för julen. Och för julhandeln i Avesta. Men nu kraftsamlar lokala företagare och ser till att folk får sina julhandlade varor hemkörda.

Om folk av respekt för coronapandemin handlar i mycket mindre utsträckning, eller bara ägnar sig åt e-handel. Hur ska då den lokala handeln i Avesta klara sig?
Istället för att misströsta har en rad lokala företag istället sett möjligheterna. Om kunden inte kommer till handlaren får handlaren komma till kunden har man resonerat.

Därför har nu en rad lokala företag gått ihop i samarbetet “Jul på rull”. Bilfirmor står för fordon, som finns tillgängliga så att handelsföretag kan få sina produkter levererade till kunder. Sen behövs också pengar för att få fart på det hela, vilket lokala banker bidrar med.
– Bilfirmorna står för bilar och bankerna finansierar drivmedel och andra kringkostnader, berättar Madelene Lagerqvist från Nyföretagarcentrum.

Hon är den som till stor del drar i trådarna för att länka samman alla krafter och är tydlig med varför det här ett viktigt initiativ.
– För att stötta lokal handel och för att hindra smittspridning.
Och många ville vara delaktiga. Det märkte Madelene när en hemsida skapades en hemsida för ändamålet.
– Efter två dagar hade 16 företag anmält intresse.

En som Madelene också fått kontakt med och som vill hjälpa till med utkörning av varor är Jonny Eritz, verksam i innebandyföreningen Lokomitiv. Han räknar med att fler från klubben kommer att vilja hjälpa till.
– Det är ju inte så mycket aktivitet kring innebandyn nu, så jag satt faktiskt hemma och funderade på vad vi kunde göra för våra sponsorer. Så det här känns jättebra, säger Jonny.

Med i kraftansamlingen för lokal handel och bekämpning av smittspridning är också de tre gymnasisterna Marcus Svensson, Samuel Wernberg och Filip Janhager med sitt UF-företag Local Delivery. De ska få stå för en försvarlig andel av alla leveranser från butik till kund. Och de är uppenbart peppade inför uppgiften.
– Det känns väldigt spännande. Den här idén har vi haft sen september, säger Marcus.
– Det är en bra möjlighet för oss att få ut vår idé till Avestas folk, säger Samuel.
– Det är en chans man inte får missa, säger Filip.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS