ANNONS

“Jag har stadsvandrat med 7 000 personer – ingen har sagt att Borlänge är fult”, säger Borlänges tidigare stadsarkitekt.
Foto: Ann-Louise Ebberstein

Han visar Borlänge från sin bästa sida

BORLÄNGE. Borlänge har blivit nominerad till Sveriges fulaste stad. Det gillas av antagonister till industri- och bruksstaden Borlänge. Det gillas inte av stadsarkitekten Arne Ludvigsson.

Folkrörelsen Arkitekturupproret uppmanar Sveriges befolkning att utse Sveriges fulaste stad. Och ganska snart är Borlänge en av de nominerade.

“Bild-googlar man Borlänge dyker det inte upp en enda bild med någon vacker utsikt eller intressant byggnad. Hur lyckat är det egentligen att ha en stad med ett namn som är en kombination av “boring” och “länge”? Det mest spännande man hittar i Borlänge är det kraschade ufo:t Kupolen, som är det köpcentrum som tog död på nästan all övrig handel och folkliv inne i centrum”, står det i motiveringen.

För att bevisa hur fel dessa kritiska röster har tar kommunens förutvarande stadsarkitekt, Arne Ludvigsson, med oss på en stadsvandring en vacker vårvinterdag.
– I Borlänge är det en tidsskillnad på 80 år i byggandet, berättar Arne och startar strövtåget vid Borlänge stadsbibliotek – en av hans absolut största favoriter bland byggnader i centrum.
Tidigare hade Konsum ett varuhus – som byggdes 1930 och ritades av arkitekt Erik Rockström – på platsen. Redan då hade den funktionalistiska arkitektturen fått sätta sin prägel på staden.

1972 presenterade arkitekt Åke Temnerud en ny futuristisk arkitektur och bäddade helt enkelt in gamla Konsumvaruhusets stomme. Fasaden pryddes med små pyramider av färgat platsbelagd plåt från Domnarvets Järnverk.
– Byggnaden är allt annat än en låda som många påstår. Det är flera volymer som är sammansatta. Titta bara på den svängda kurvan som följer formen av tidigare Konsumhuset, säger han och pekar entusiastiskt mot bibliotekshusets ena hörn.

Han vrider på huvudet och pekar mot en helt annan stil – den klassiska stilen – som tidigare Apotekshuset i ena hörnet av Sveatorget stoltserar med. Fastigheten byggdes efter stadsbranden 1900 och huserade bland annat CTH Ericsons hatt- och mössaffär. För övrigt det första huset med hiss i Borlänge.

Arne tar några steg åt andra hållet av torget och stannar till vid Palladium och gamla Stora hotellet.
– Arkitekt var Edward Dahlbäck och byggnaden skulle imponera på Borlängeborna. Entrén till biografen är faktiskt utformad som ett grekiskt tempel med två kolonner som inramar öppningen. Där ser du marmor från stenbrottet Tivoli, utanför Lazio i Italien, säger han och pekar bort mot väggarna och utbrister:
– Var finns det sådana utsmyckningar någon annanstans?

Vi vandrar vidare. Går Borganäsvägen upp mot Jussi Björlings torg där ett av Borlänges äldsta hus – Borlänge Tidnings redaktionshus, byggt 1895, – skuggas av affärs- och bostadshuset Jussi som stod klart 1988.
– Stilen är i grunden funktionalistisk, men glaspartier och stålkonstruktioner har gjort byggnaden mer intressant, säger han och ignorerar helt det över hundra år gamla tidningshuset.

Arne tycker att det är just kontrasterna mellan gammalt och nytt, som gör Borganäsvägen så intressant.
– Det är småtrevligt med de olika färgsättningarna och materialen, konstaterar han och går vidare med raska steg.
Nästa stopp är Handelsbankens fastighet vid korsningen Borganäsvägen/Stationsgatan. Där blir den gamle arkitekten lyrisk.
– Detta är ett av Jack Hansons finaste verk, en riktig pärla. Titta på uppbyggnaden, de exklusiva materialen med marmor, formen där tyngdkraften har upphört…

Vid Domushusets koloss, som avskärmar stadskärnan från Liljeqvistska parken på ett förargligt sätt, stannar han till. För första gången under vandringen ger han Arkitektupprorets förståsigpåare gensvar i fördömandet.
– Det är ingen älsklingsbyggnad. Den har jag svårt att försvara.
Men, att Borlänge skulle vara fult håller han absolut inte med om, vilket han poängterar flera gånger.
– Det handlar om en attityd till olika arkitekturer. Arkitekterna har dukat ett stort smörgåsbord av arkitekturens grunder – det är bara– Det handlar om en attityd till olika arkitekturer. Arkitekterna har dukat ett stort smörgåsbord av arkitekturens grunder – det är bara att ta för sig.

Publicerad i Annonsbladet vecka 18 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS