Andreas Arén, sportsligt ansvarig för backhoppning inom Svenska Skidförbundet.
Foto: Svenska Skidförbundet

Han hoppas kunna presentera ett svenskt lag i backhoppning

Det blir Borlängebon Andreas Arén som axlar uppdraget som sportsligt ansvarig för svensk backhoppning. Han har en bakgrund som aktiv backhoppare, och tillträdde deltitstjänsten den 1 oktober

Andreas Arén sportsligt ansvarig för svensk backhoppning

Sverige/Borlänge z Det blir Borlängebon Andreas Arén som axlar uppdraget som sportsligt ansvarig för svensk backhoppning. Andreas som själv har en bakgrund som aktiv backhoppare, med internationella meriter, tillträdde deltidstjänsten den 1 oktober.
Andreas avslutade sin aktiva karriär 2009 och ägnade därefter tiden åt studier inom Sport Management. Han har även haft uppdrag som kommentator för backhoppning på Eurosport.
– Det är jätteroligt och spännande. Det känns bra att få bidra med min erfarenhet och kunskap, för att utveckla backhoppning in i framtiden. Jag känner mig redo och glad över att få ge tillbaka till en idrott som har gett mig så mycket under min egen karriär, säger Andreas Arén.
Andreas har många stora tankar inför den fortsatta utvecklingen av svensk backhoppning.
– Backhoppningen har en lång historik och är en traditionell idrott, men nu är det dags att ta nästa steg. Vi behöver skapa en stabil grund, bra samarbeten och förutsättningar för våra föreningar att skapa en hållbar verksamhet, med långsiktiga mål.
Under de senaste åren har det saknats ett svenskt landslag i backhoppning, men nu börjar det så sakta röra på sig igen.
– Jag upplever att svensk backhoppning är på gång nu och verkligen har tagit steg framåt för att åter bli en etablerad idrott, både nationellt och internationellt. Vi kommer aktivt jobba för att så många som möjligt ska kunna utöva backhoppning och jag räknar med att Sverige inom kort kommer att kunna presentera ett landslag igen, säger Arén.
En stor och viktig faktor som gjort satsningen på backhoppning möjlig är att Svenska Skidförbundet under våren tecknat ett treårigt sponsoravtal med Bauhaus, som år för år har ökat sitt engagemang i att stötta svensk idrott. Marknadsdirektör Johan Saxne förklarar varför:
– Det är något speciellt när vi ser matchtröjorna på fotbollsplanen, i hockeyrinken, på friidrottsarenorna, i backen och i längdspåret. Idrott engagerar, skapar känslor och ger oss energi. Vi vill stötta både de största och de minsta och vi vill vara med och bygga svensk idrott.
Vad vill ni att backhoppningen uppnår inom ramarna av ert samarbete?
– Vi vill hjälpa till att åter öka intresset för backhoppningen i Sverige, att fler ska våga pröva denna extremsport och att vi över tid ska skapa ett konkurrenskraftigt landslag, säger Johan Saxne.
Norge är i dagsläget är den världsledande damnationen, men svensk dambackhoppning är verkligen på gång och har under de senaste åren vuxit.
Två hoppare utmärker sig speciellt, Frida Westman och Astrid Norstedt, båda tävlande för IF Friska Viljor, som deltog under hösten i SOK:s läger som ryms inom ramen för satsningen “Olympisk Offensiv”.
– Det är spännande att vi har två så duktiga och väldigt ambitiösa tjejer inom backhoppningen. De imponerade under vårt läger som genomfördes uppe i Vålådalen, säger Anders Wiggerud, sportchef SOK.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS