ANNONS

Kurt Bertlin med bock och kalv i grann granrisklädsel, omgiven av stommar som står stadigt i väntan på julkostym.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Han har byggt bockar av det rätta virket

AVESTA Kurt Bertlin är en händig man som snickrar och designar allt från hus till granbockar. I juletid är det granbockarna som står i centrum, och Kurt Bertlin har gjort en hel bockfarm.
Ett litet sagohus designat och byggt av Kurt Bertlin.
Svanen Gunde håller inte avstånd men Maj-Gret Berg är van vid hans närgångna tiggande.
Foto: Rose-Marie Eriksson

En bock med kalv är färdigklädd och fungerar som förebild för de stommar som finns till försäljning, och behållningen går till Rädda barnen.
– Jag har sett så många granbockar som inte håller måttet, och ofta är det en bra stomme som saknas. Nu finns grunden till en fin bock som folk kan få klä själva, säger han.

Förutom granbockar är svanen Gunde den första som möter besökaren på gården i Backaänget, strax intill sjön Bäsingen. Gunde är en trogen gäst och räds inte besökare, han är tvärtom ganska närgången och väldigt nyfiken.
– Jag ska hämta lite bröd så lugnar han sig, säger Maj-Gret Berg, sambo med Kurt Bertlin.
Gunde tuggar tacksamt i sig limpan och vi kan ta en närmare titt på de färdigklädda granbockarna som är otroligt välgjorda.

– Jag gillar att hantverka och den första prototypen till en granbock gjorde jag för mer än 20 år sedan, säger Kurt Bertlin och fortsätter:
– Jag har varit ute med båten och letat material efter stränderna. Hornen var ett problem och det var svårt att få till ett par likadana, men till slut kom jag på att använda armeringsjärn. Det blev både stadigt och bra.
Det tar två till tre dagar innan en granrisbock är helt klar, och Kurt Bertlin berättar att det kan ta honom en hel dag bara att klä den.
Ibland har han lånat ut en bock som förebild, men många har velat köpa den och nu finns färdiga stommar .
– Tidigare har jag även lånat ut granbockar till butiker och marknader för att sprida lite julglädje.

Kurt lämnar inget åt slumpen och han är noga med att granrisbocken uppfyller alla kriterier.
– Det ska vara en tjock och stadig bock med stora och fina horn. Den måste ha skägg, en liten svans och så tår, säger Kurt och visar på detaljerna av granris.
Bocken ska även hålla för barn att klappa och sitta på, och att tänka på barnen är viktigt för Kurt. Han har sett barn leva under svåra omständigheter och det har påverkat honom.
– En period jobbade jag i Bombay och det var fruktansvärt att se hur barnen hade det. Därför skänker jag pengar till Rädda barnen.

Under sin yrkesverksamma tid jobbade Kurt Bertlin som tekniker på Avesta Jernverk, och den kunskapen har han nytta av än i dag. För det är inte bara stommar till granrisbockar som Kurt Bertlin bygger. Förutom det egna huset har han även byggt ett litet sagohus med tjärat papptak och fönster med spetsgardiner. På förstubron står ett par tomtar och hälsar välkommen. Vid strandkanten ligger en stor flotte som Kurt Bertlin designat och byggt. Sommartid, utom i år, har han tagit med personer från äldreboenden och bjudit på en tur.
– Det har varit uppskattat och kan jag skänka lite glädje så gör jag det. I våras tillverkade jag 60 fågelholkar som jag skänkte vidare.

Gunde kommer vaggande ner till oss och tittar intresserat på när Kurt Bertlin berättar och visar på de stadiga granrisbockarna. Här finns allt som hör en äkta granbock till och resultatet blir ett riktigt blickfång.
Flera färdiga stommar står uppradade, både bockar och kalvar, i väntan på ägare och granrisklädsel.
– Stommen kan återanvändas år efter år, och den håller i minst tio år, säger Kurt Bertlin.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS