ANNONS

Matlådor i massor i pandemitider. Från vänster Sandra Tunér, Eleonor Wallin och Asim Alghazi.
Foto: Veronica Rigtorp

Hämtmat poppis i Ludvika

LUDVIKA. I köket är det full fart. Precis som det ofta är vid lunchtid på en restaurang. Samtidigt är vare sig världen, Sverige eller Ludvika som de brukar vara.

Det ringer oavbrutet i telefonen och kunderna strömmar in i restaurangen.
Men det är ingen vardag som den brukar vara. Gästerna som äter på restaurangen sätter sig med rekommenderat avstånd från varandra, likaså gör de som väntar på sina förbeställda matlådor.
– Det är första gången jag beställer så här, jag tänkte överraska mamma och pappa med lunch, berättar Ing-Britt Fredriksson.
Både kunderna som hämtar mat och de som äter på restaurangen verkar rörande överrens om att det är viktigt att gynna restaurangen så den finns kvar efter pandemin.
Eleonor Wallins företag, Restaurang Akropolis, rullar på trots pandemin. Men det är nya tider, och lådorna för avhämtning motsvarar tidigare portioner på plats.
– Tidigare hade jag runt 70-100 portioner en fredaglunch varav cirka 10 lådor för hämtning. Nu har jag cirka 25 bordsgäster och cirka 70 matlådor, förklarar Eleonor Wallin den upp och nedvända värld som hennes företag hamnade i genom pågående pandemin.
Även om hennes företag klarar omställningen hyggligt bra, så har det fått känningar. Personalen jobbar normalt 100 procent, nu har alla gått ner till 75 procent.
– Jag vill inte permittera eller säga upp dem, de är guld värda för mig. Och utan dem skulle jag lika gärna kunna låsa dörren direkt, förklarar Eleonor.
I och med det har hon inte möjlighet att själv köra ut mat under luncherna.
Företaget är med i nybildade Shoppingbudet, men via den körs endast kalla lådor ut.
Efter klockan fem på seneftermiddagen kör hon ut varma À la carte-lådor.
I köket jobbar Eleonors make och kocken Asim Alghazi tillsammans med kocken Sandra Tunér.
Allt går med en rasande fart, och mitt i allt är det en kund som beställt pasta. Asim genomför ordern blixtsnabbt och lådorna går ut till väntande kunder.
– Blir det för många får de som står och väntar, gå en trappa upp, om det är tomt där, förklarar Eleonor.
Hon tar upp order från de bordskunder som satt sig vid fönstret. På väg in med ordern till kockarna, passar hon på att plocka upp några tallrikar vid ett annat bord och en beställning från en kund som vill betala matlåda.
Simultankapaciteten är det inget fel på och någon motion utöver jobbet lär hon inte behöva.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS