ANNONS

Men än mer känd i de världsliga musikkretsarna, de han inte spelat med är inte värda att nämna. Eller vad sägs om Björn Skifts, Eva Rydberg, Lasse Kyler, Jojje Wadelius, Lilli och Sussi, Nisse Landgren, Lisa Nilsson, Robin, Tititio, Jennifier Brown, är bara en liten del av namnen på Pierre Swärds meritförteckning.
Foto: Veronica Rigtorp

Hammondorgelns egen guru

BORLÄNGE. Redan som 14-åring tog Pierre Swärd sina första ackord på orgel. Året efter blev det hammondorgel och resten är historia som det heter.

Nu firades han de 50 åren vid hammondorgel med en jubileums LP.
Handlar det om musik, så är Pierre Svärd garanterat där, i alla olika uppsättningar. En känd profil i Borlänges musikliv helt enkelt. Om än mer känd är han i de världsliga musikkretsarna. De Pierre inte spelat med är inte värda att nämnas.
Det hela började med att Pierre som 13-åring hörde Jimmy Smith på melodiradion.
– Så kom mamma hem från jazzbalettkursen med en skiva av Billy Preston.

Soundet var något som fascinerade unge herr Swärd, som 1968, fick sin första orgel. Inspelningar av 14-årige Swärd när han över på orgeln finns bevarade.
Året efter fick Pierre sin första hammondorgeln. Efter det har det blivit många hammondorglar. Väldigt många.
Pierre Swärds liv kretsar kring det musikaliska.
– Hela livet har jag lyssnat till hur de fått fram de speciella ljuden. När jag började fanns det ingen att fråga, så jag tittade på andra organister för att se hur de satt reglagen. Så gjorde också många amerikanska organister på den tiden.
1971 gjorde Björbobandet en platta där Pierre har med ett orgelsolo.
– Jag har haft snälla föräldrar och 1972 fick jag som 18-åring en B3:a, då var drömmen uppnådd.

Direkt efter det blev det turné med Björn Skifs, Eva Rydberg och Lasse Kyler.
Under hela 70-talet spelade Pierre Swärd i olika musikaliska konstellationer, bland annat tillsammans med Claes Yngström och Jojje Wadenius.
– Jag träffade många nya musiker under de här åren.
Under 80-talet kom syntar och det blev spelningar med Lilli och Sussi under deras mest framgångsrika år 1987-89. Åren 1983-84 spelade Pierre med Nisse Landgren.

Under alla åren har han hållit fast vid orgeln och på 90-talet blev det hippt med jazziga förtecken och hammondorgel blev inne igen.
Pierre bildade då den trio Pierre Swärd Organ Jazz´n Soul Group, som allt sedan dess funnits som en grundpelare hos honom.
– Vi blev inbjudna till Fasching 1991 på en Blacknusskväll och gjorde en liveakt. Det blev succé och efter det blev vi att spela otroligt mycket . Det blev ett otroligt lyft under hela 90-talet, förklarar han och ser ut att minnas de ljuva åren.

Då blev han organisten som alla ville ha. Då vann han också en Grammis. Jobbade med Lisa Nilsson, Robin, Titiyo och Jennifer Brown för att nämna några. Så har det fortsatt in i 2000-talet.
2005 blev Pierre inbjuden till USA för att spela under tre veckor, först i Harlem New York, sedan i Cleveland och San Fransisco. Där träffade han Pit Faliko.
– Han har haft hand om alla organisterna som jag sett upp till, säger Pierre Swärd, klart imponerad av ikonen.

Jubileumsplattan är smakprov från olika musikaliska delar i Pierres långa musikaliska karriär, med många liveinspelningar.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 06 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS