Hälsofrämjandeteamet har nu avslutat sitt pilotprojekt i Avesta och Hedemora kommun. Teamet har bestått av hälsovetaren Johanna Bergeå, hälsopedagogerna Jennie Gustavsson och Camilla Karlsson samt folkhälsostrategen Cecilia Holm.
Foto: Privat

Hälsofrämjandeteamet har avslutat sitt arbete

AVESTA/HEDEMORA Under ett års tid har Hälsofrämjandeteamet jobbat med att främja hälsa i Avesta och Hedemora kommun. Teamet påpekar att den sociala samvaron också är viktig för hälsan.

Den 2 maj 2019 började Hälsofrämjandeteamet sitt arbete. Teamet har bestått av hälsovetaren Johanna Bergeå, hälsopedagogerna Jennie Gustavsson och Camilla Karlsson samt folkhälsostrategen Cecilia Holm.

Teamet är ett delprojekt i ”Ny nära vård” och är ett samarbete mellan Region Dalarna, Avesta kommun och Hedemora kommun. Arbetet avslutades den 1 maj i år och teamets slutrapport finns att läsa på Hedemora kommuns hemsida.

– Målet var att bidra till en mer jämlik hälsa. Därför har vi jobbat mycket mot utsatta grupper och bland annat fått in idrott och hälsa på schemat för SFI. Den här gruppen individer har inte samma möjligheter och kunskaper kring att röra sig på samma sätt som andra, berättar Jennie Gustavsson och Cecilia Holm.

De har gjort insatser inom bland annat integration för att försöka nå grupper som är svåra att nå annars. Detta har bland annat gjorts tillsammans med Avestahälsan.

– Vi har haft en träningsgrupp varje vecka, i både Avesta och Hedemora, där man har kunnat komma och vara med efter egen förmåga. Det handlar inte bara om att träna hårt. Även den sociala samvaron är viktig för hälsan, säger Jennie Gustavsson och Cecilia Holm.

Att de valde ut Avesta och Hedemora kommun för pilotprojektet berodde delvis på att det redan fanns ett bra samarbete mellan Region Dalarna och de båda kommunerna.

– Dessutom finns det en rätt stor ohälsa i dessa båda kommuner. Männen i Avesta har lägst medellivslängd i länet och kvinnorna i Hedemora har lägst medellivslängd i länet, säger Jennie Gustavsson och Cecilia Holm.

Nu är teamets förhoppning att arbete ska sprida sig vidare.
– Vi har sett att behovet verkligen finns. Man jobbar på det här sättet i flera regioner i landet men Dalarna är inte där ännu. Vi hoppas att det här ska så frön. Det finns bra stöttning i dag, men man behöver kunna få hjälp även kring levnadsvanor, sömnsvårigheter, stress och att komma i rörelse. Det finns en jättevilja hos kommunerna, men de har inga resurser till att ha en sådan här tjänst, säger Cecilia Holm.

Många av delarna i projektet har gått ut på att Hälsofrämjandeteamet startat upp en motionsverksamhet och sedan lämnat över den till deltagarna att ha hand om den själva.
– Vi har försökt att stötta och starta upp så att det sedan kan rulla på utan oss, säger Cecilia Holm och tar ett exempel:

– Vi förde ihop två verksamheter. Friluftslivslinjen på Sjöviks folkhögskola utanför Avesta behövde träna ledarkunskaper och sedan fanns det en förskola i Avesta som ville få mer naturkunskap, så vi förde samman dem.

– Teamet har varit spindeln i nätet, ett nät som deltagarna sedan kan spinna vidare på, sammanfattar Jennie Gustavsson.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg och Hedemora/Säter) nr 27, 2020.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS