ANNONS

Maja och Klara Lasses samt Elvis Ärnlöv satsar tid och tänk för att förverkliga en grönare skolmat som ska vara både välsmakande och klok ur miljösynpunkt. De har hittills fått gott gehör hos representanter för såväl skolor som kommuner.
Foto: Sonny Jonasson

Gymnasietrojka får gehör för grönt initiativ

FALUN/BORLÄNGE. Mer grönt på tallriken. Ett lyft i vegetarisk kvalitet som ska ge mumma för mun och miljö. En trio gymnasieelever driver nu ambition mot verklighet. – Både lärare och kommuner är väldigt positivt inställda, berättar Klara Lasses.

I samspel med tvillingsyster Maja samt Elvis Ärnlöv förespråkar hon nu att Falun och Borlänges skolor markant ökar förekomsten av vegetarisk skolmat.
Tillsammans med Falu kommuns dietist och utvecklingsstrateg, som är ansvariga för skolmaten, har man skapat en enkät.
Denna har nu späckats av för ämnet relevanta åsikter signerade eleverna på Kristinegymnasiet respektive Soltorgsgymnasiet.
Gensvaret beskrivs som överlag gott.
– Några reagerar lite mer defensivt, “ni kan inte tvinga mig att äta vegetariskt”, ungefär, återger Klara.
Och klargör:
– Men det är ju absolut inte det som detta handlar om. Det handlar om att lyfta den vegetariska maten på skolmatsedeln, och att den ska vara god och nyttig.
– Det är liksom inte bara grönsakssoppa, betonar hon.

Trion – som själva pluggar andra året på Kristine- respektive Soltorgsgymnasiet – framhåller att elevernas egen påverkan är av stor betydelse, och att de värden man vill accentuera via initiativet är av kollektiv framtidsgrund.
Individuella och lokala åtgärder för att främja ett större mål.
Elvis Ärnlöv:
– Ja, för oss är miljöfrågan det allra viktigaste i det här. Och maten, inklusive tillhörande industri, är ett område där vi tror det går att genomföra positiva förändringar.
– Vi har gjort en film, “Mer klimatsmart mat i skolan”, där vi presenterar den här idén. Kanske att filmen i bästa fall också kan agera inspirationskälla till andra skolor, fortsätter Ärnlöv som svarat för mycket av filmhantverk samt musikskapande till produktionen.

Klara nyanserar vad trion tror vara gängse bild av liknande satsningar.
– Enkäten visar att den vegetariska mat man ofta uppskattar mest är den som liknar det man känner till sedan tidigare.
– Inget konstigt med det, men det finns mycket nytt att upptäcka och möjligheter att överbrygga övertygelsen många kanske har, utvecklar hon och nämner bland annat quornvarianter, linssoppa, vegetarisk bolognese och pestopasta som ett knippe välsmakande alternativ ur den egna vegetariska favoritfloran.
Klara, Elvis och Maja har som målsättning att den här satsningen ska utmynna i att skolorna ska servera enbart vegetariska alternativ 3 dagar i veckan.

Vägen dit går av förståeliga skäl via flertalet instanser och behöver finna en såväl ekonomisk som kostriktad struktur.
– Vi menar inte att allt kött är dåligt och vi vill inte svinga några moraliska pekpinnar, understryker Klara Lasses.
Och redogör för gruppens ansats och väg framåt.
– Vi ser på det här i större perspektiv och långsiktigt. Om detta etableras behöver man utvärdera längs vägen för att ta det vidare, och därför kan man tänka sig att inleda med en testperiod på cirka tre månader.

Responsen från de båda kommunerna likväl som de båda skolorna upplevs av Klara, Elvis och Maja som mycket givande.
– Lärarna har reagerat väldigt positivt. Och det känns på ett bra sätt som att kommunerna nästan väntat på en bekräftelse av det här slaget från skoleleverna, att det är dags att testa, säger Elvis och Klara samstämmigt.
Drivet i gymnasietrojkan är förankrat också som instiftare till det i november bildade “Grön Ungdom Falun Borlänge”, och i frågan om skolmaten låter de geist möta kunskap.
– Vi vill lyfta fördelarna i att ha mer vegetarisk skolmat, och det blir spännande att nu jobba vidare. Det gäller att man tänker hela vägen för att göra verklighet av det här på bästa sätt för alla inblandade, säger Klara Lasses.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS