“Det känns som att folk accepterat oss som aktör”, säger Gamrockens festivalhövding Alexander Högbom. I helgen utgör Grängesparken återigen skådeplats för två dagar av obevekligt skoningslös metal. Eventuell oro att logistik eller andra faktorer ska strula lindras något av en redig baksnus.
Foto: Sonny Jonasson

Gutturala grymheter i Grängesberg

GRÄNGESBERG Obegränsad grymhet i Grängesberg har blivit en global högtid. Gamrocken tar nya kliv ned i dödens rike. 2 dagar, 3 scener, 30 band – 1 kärlek till metal.

Likt två moln av mörk materia närmar de sig varandra. En behagligt brutal krock är i vardande. Gamrocken och Grängesberg – två från början måhända udda parter som på kort tid funnit varandra på både bildlig och bokstavlig nivå.
Det gamla gruvsamhället och death metal-ritualen har blivit som ler och långhalm.
– Vi spelar ju mycket på det där, anknytningen mellan gruvmörker och den extrema musiken på Gamrocken, berättar Alexander Högbom.
– Det känns som att folk accepterat oss som aktör, vi är ändå en av få som kör fullt ut på bara stenhård musik och dessutom på en plats som enligt många knappast är någon metropol. Men Folkets park i Grängesberg är en perfekt plats för en festival, föreningen här ute är kanon att jobba med och hela parken är genuint byggd för det här.

I år har Högbom med kreativt kompani spänt bågen ytterligare, jämfört med tidigare upplagor av det gutturala gille som likt en sårad varulv vrålar i gång sommaren. På programmet hittas bland annat större tillika fler utländska band, ökat matutbud och breddat förfriskningstillstånd.
– Ja, för första gången kommer man att kunna röra sig fritt på området med dryck i näven, och det känns kul att det blir flera foodtrucks på plats. Det kommer också att vara öppet mellan campingen och själva festivalområdet, meddelar Högbom muntert.
Och fortsätter:
– Annars är det ungefär nu, i slutfasen av förberedelserna, som alla problem har en tendens att komma.

De frivilliga krafterna är många vars hjärta bultar för musik och att förverkliga högljudda drömmar.
– Totalt krävs cirka 50 volontärer, och de gör ett väldigt viktigt arbete för Gamrocken.
Gamrocken uppförs i studieförbundet Medborgarskolans regi, och budget dedikeras till band och teknik för att fila fram ett så vasst startfält som möjligt.
– Alla andra som jobbar här gör det för att stötta scenen, berömmer Alexander.

Som festivalchef är det bitvis kort mellan ytterligheterna.
– Ja, det finns alltid något att noja över, skrattar han.
– Ibland är det ångest i fosterställning när det dyker upp något oförutsett strul, men det fixar sig alltid. Nu börjar det ljusna, och dessutom ser biljettförsäljningen bättre ut än någonsin.
Dessa biljetter vilar nu i tungt tygmärkta jeansvästar vars ägare hittas i inte mindre än 17 olika länder världen över.
Gamrocken är ett internationellt omhuldat evenemang.
– Jag har fått mail från fem personer som ska flyga från Chile för att gå på Gamrocken, det är otroligt häftigt, konstaterar Alexander Högbom.
– Vad ska de tänka när de kommer till Grängesberg?

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 22 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS