ANNONS

Horn eller hatt är frågan (?) som producent Åsa Ehlis diskuterar med regissören Lena Kjellander Stockhaus och klädmakerskan Marita Nilsson.
Foto: Ann-Louise Ebberstein

Gustav Vasas blodiga dalauppror spelas

ORNÄS. Sommarens höjdpunkt utlovas. Platsen är Ornässtugan. Huvudrollen har Gustav Vasa. De andra har inga huvuden – de har han huggit av.

Alla goda ting är tre, sägs det. Men när det handlar om Gustav Vasa och hans Dalauppror blir det fyra.

Fyra akter som börjar med Gustav Erikssons födelse, Stockholms blodbad, hur unge Gustav flyr till Dalarna för att söka dalkarlarnas hjälp med att störta unionskungen av Danmark, flykten från världens kanske mest omtalade dass och flera av Gustavs andra äventyr i Dalarna.

I den andra akten har Gustav, genom dalkarlarnas hjälp, valts till Sveriges kung. Han börjar bestämma lite väl mycket tycker hans tidigare vapendragare som börjar kritisera kungen och hans handlingar. “Galgbackar finns kvar”, hotar kungen med när dalkarlarna gör uppror.

Det är ett misstag som visar sig i tredje akten vid Tuna Ting där till och med Gustavs tidigare studiekamrat , prästen Jon från Svärdsjö kyrka, blir huvudlös…
Fjärde akten handlar om det sista och allvarligaste upproret dalkarlarna gjorde mot Gustav Vasa – klockupproret.
– Vi blandar allvar med lite lättsamt och en del sång och musik, säger Åsa Ehlis som i egenskap av manusförfattare, producent och intendent vid Ornässtugan kan allt om Sveriges kanske mest ryktbara kung.

Hon berättar att flera melodier är “stulna”, som den Holländska nationalsången, men också nyskrivet material av bland annat Sölve Olofsson. Flera låtar har texter av Erik Axel Karlfeldt.
Den tio personer starka ensemblen blir fler då rollerna är mer än dubbelt så många. Byte av huvudbonad förstärker karaktären.

Greger Tegelberg har en roll. Självaste Gustav Vasa.
– Jag har sparat skägget sedan december 2016, avslöjar han.
Det är andra året Greger går in i rollen som den blodtörstige kungen. Erfarenhet av skådespel har han sedan ett dussintals år tillbaka med bland annat Jernets amatörteaterförening.
Regisserar gör Lena Kjellander Stockhaus som fascinerats av historien som Åsa Ehlis författat.
– Det är en spännande historia som vi fördjupat oss i och bearbetat för att få ett mer effektivt berättande.
Den fjärde akten, nyskriven för i år, har lagts till tidigare manus.
– Ja, det kändes lite rumphugget, reflekterar Lena.

Summa summarum. Missa inte “Spelet om Gustav Vasa” där det ena blodiga upproret efter den andra avlöser varandra.
– Det är en kittlande historia om en kung som blivit glorifierad och som gjort sig själv till en folkhjälte, konstaterar Åsa Ehlis och får medhåll från sin regissör:
– Vi vill ge en annan bild. Bilden av en diktator med många likheter till vad som händer i världen idag.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 25 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS