Gustafs kyrka har fått ett lyft

Snart är byggnadsställningen ett minne blott då renoveringen av Gustafs kyrka går in i ett slutskede.
Foto: Ann-Louise Ebberstein
GUSTAFS. – Hela kroppen har fått en stor uppfräschning. Det berättar kyrkoherden Mattias Rådbo, om Gustafs kyrkas fasadrenovering.

Renoveringen som startade i maj är nu i sitt slutskede. Sprickor i putsen har lagats, nischer och fönster har renoverats och ett kyrkfönster från 1800-talet har restaurerats. Dessutom håller tornet på att slutställas.
– Det mesta är klart. Nu ska bara byggställningen tas bort, säger Mattias Rådbo.

Den största åtgärden är att urverket på Stjärnsundsuret, tillverkat omkring 1862 av urmakare C.J Trång, har förgyllts med guld.
– Urverket och visarna har fått en äkta guldförgyllning. Det har också delar av järnstaketet runt kyrkan som snart är tillbaka på sin plats.

Inför renoveringen av fasaden fanns tankar på att låta kyrkan få en ny färg.
– Kyrkan får behålla sin mycket vackra gulorangea färg som när kvällssolen ligger på skimrar som guld. I färgen finns bland annat järnvitriol som gör att färgen förändras med tiden, har Björn Jakobs, kyrkogårdsföreståndare och fastighetsansvarig, berättat i en tidigare intervju.

Kvar återstår en del markarbeten kring parkeringen och kyrkan.
– Nuvarande asfaltsgångar ska asfalteras om för att öka tillgängligheten för funktionshindrade. Bland annat breddas stora gången utanför porten till kyrkan, informerar Rådbo.

Han berättar att flera pågående byggprojekt är aktuella i församlingen, varav Gustafs kyrka är ett.
– Det är det största projektet just nu.
Hur mycket kostar renoveringen?
– 2,5 till 3 miljoner kronor. Det är mycket pengar, men stiftet har skjutit till pengar på vissa delar av det antikvariska arbetet. Markarbetena får vi dock bekosta själva, slutar Mattias Rådbo.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 32 2018.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

SÄTER. Ett gott och inkluderande bemötande kan människor räkna med i Säter. Där har hela 64 procent av de kommunanställda gått webbutbildningen Ett Dalarna för alla.
SÄTER. En personbil stals under natten mot onsdag från ett företag på Industrigatan i Säter.
SÄTER. En butik på Spannmålsvägen i Gustafs har under natten mot onsdag utsatts för inbrott.