ANNONS

Falun/Vansbro-bördiga In Mournings tunga, dynamiska dödsdoom bjöd upp till nackmassage modell värre.
Foto: Sonny Jonasson

Gruvdjup musik i strålande solsken

GRÄNGESBERG. 30 grader och strålande sol. Dödens musik fick Grängesberg att sjuda av liv. Gamrocken har ånyo morrat tritonusintervallets ljuva lov.

Försommaren visade sig på styva linan och höll vad den lovade.
Gamrockens musikaliskt brutala baluns böljade fram på vågor alstrade av varmt väder och ett tvådagarsgemyt för nästan 1 600 ystra hårdrockare.

Festivalmajoren Alexander Högbom pustar ut efter en längre period av hög intensitet, som nådde sin kulmen under helgens åttonde upplaga av skötebarnet Gamrocken. Det var svettiga dagar, såväl bildligt som bokstavligt talat.

– Det var ett par volontärer som hoppade av i sista stund, och då bidrar det till extra stress att få ihop en paniklösning, men allt fixade sig till det bästa.
– Och strömmen till kylbilen gick plötsligt helt oväntat, så jag fick bränna hem till min egen kåk och rota fram en kabelvinda från källaren och sedan åka tillbaka och lösa problemet, skrattar han.

I sammanhanget är det blott petitesser – att arrangera en festival är ett projekt av respektabel altitud att bestiga. Alexander är emellertid rutinerad, då Gamrocken styrts upp i hans och arbetsgivaren Medborgarskolans regi sedan 2011. Varenda öre som landar i kassan återinvesteras därtill i nästkommande års festival.
– Jag hade stor hjälp av fantastisk personal på festivalen. Martin Schulman skötte hela scen 1 med bravur, serveringsfolket jobbade otroligt bra och fixade mysig miljö vid barområdet och vår säkerhetsansvarige tillsammans med ordningsvakter gjorde också ett grymt jobb, berömmer Alexander Högbom alla som bidrog till det mullrande evenemanget i Grängesbergs Folkets park.

Årets festival hade ett startfält vars blodiga pålar hittar sin härkomst såväl inom som utanför rikets gränser. Finska Rotten Sound stod för en blytung grindcoreurladdning bortom sans och vett, black metal-legendarerna Dark Funeral bjöd upp till ett nattligt inferno i rasande tempo och Necrophobic visade tre decenniers taggiga toner i favör för nya albumet “Mark of the necrogram”.

Dessutom lirade bland annat namnkunniga dalagäng som Antarktis, Disrupted, In Mourning, Letters From the Colony, V, Volturyon och många fler.
– Vi gick runt ekonomiskt och såväl band som publik verkar nöjda och glada, meddelar en glad festivalchef.
– Vi hade cirka 800 besökare per dag, mellan 1 500-1 600 totalt, vilket var ungefär samma
som förra året.

Ett medvetet fokus som slog väl ut var att lägga ned tid och kraft på att skapa en trivsam inramning på ett så stort område.
– Vi jobbade hårt på förhand att få till det där. Vi hade bland annat ett ställe med hängmatta och lite andra trevliga inslag för att få till lite mer stämning. Ofta på festivaler är det bara ett stort fyrkantigt tält, en scen och en bar, diskuterar Alexander.

Konceptet att köra fullt ut på mörkrets dagar visade sig också vara ett bra drag som kommer att få sin fortsättning nästa år. För att det blir Gamrocken 2019, det står klart redan nu.
– Ja, det är redan spikat. Vi har våra planer för vad som komma skall, ler Alexander Högbom.
– Nu mår jag riktigt bra, det är sista städningen samt lite utvärdering och sådant kvar men sedan kan man ta lite semester.

Om någon alltjämt hyser farhågor om att aggressiv musik för med sig horder av dylikt klientel är det en myt som nu får betraktas som permanent avpolleterad.
– Ordningsvakterna uppgav att till och med det fåtal som de avvisade till följd av berusning var supertrevliga, tog i hand och betedde sig exemplariskt, säger Alexander.
– En vakt berättade att “det är samma sak nästan jämt då det är döds och black metal, då står vi mer eller mindre arbetslösa”, skrattar Alexander.
Och stämplar ut ur festivalyran för några dagars välförtjänt andrum.

Publicerat i Annonsbladet vecka 23 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS