ANNONS

Med ny teknik maler en mobil gruvarbetarmaskin sig fram och kan frakta ut malmen och borra och bulta samtidigt. 10-15 meter per dygn, fem gånger fem meter…
Foto: EPIROC

Gruvbrytning på en helt annan nivå

BLÖTBERGET.Nordic Iron Ore undersöker möjligheten att använda ny brytningsteknik, med kontinuerlig brytning och elektrifiering och slippa från sprängning vid Blötbergsgruvans återstart 2022.

Det finns bara uppsidor i 2,4 miljardersprojektet.

Blötbergets gruva stängdes den 30 juni 1979, då hade man nått 540 meter under jord. Gruvan hade just sänkts till en ny nivå för att trygga SSAB Borlänges metallurgi kommande årtionden men den lades ned liksom gruvan. Malmen ligger tillredd och klar men ovanpå den finns fem miljoner kubikmeter vatten.
Nordic Iron Ore och gruvkonsultbolagets Golders rapport visar den potential på det NIO kan bevisa med sina borrningar och anrikningstester.
Den nya gruvan ska byggas under Blötbergets gamla gruva ned till 800 meter. Till gruvan kommer man att ta sig via en två kilometer lång snedbana från anrikningsverket som byggs. Den kommer att ta cirka 18 månader att bygga och lika lång tid att länspumpa den gamla gruvan, berättar Markus Karlsson som sköter det tekniska i det kommande gruvprojektet.
Med studien som Golders slutfört har bolaget det dokument som uppfyller de strikta regelverk efter internationella standarder som man måste följa när man nu börjar locka externa finansiärer, 2,4 miljarder som återbetalar sig på 5,6 år.
Så allt i Nordic Iron Ore projekt har bara uppsidor, den gamla historiska SSAB-malmen, och därefter och så tyder den EU-stödda studien Smart Exploration att det finns malm ned till 1200 meter, kanske ännu mer och inte bara till 12 års gruvdrift.
Och så till det som Golders studie inte har med, ny teknologi, elektrifiering och digitalisering.

I framtidens gruva slipper man spränga, lasta och göra avbrott för ventilering, framtidens Mobile Minermaskiner vill NIO gärna ha i nya Blötbergsgruvan. Foto Epiroc

Har du varit och tittat på Epirocs( tidigare Atlas Copco) nya teknik med ” mobile miner” i deras utveklingsgruva i Kvarntorp?
– Ja, jag har också varit och tittat på den större modell av Mobile Miner som Epiroc levererat till Rio Tinto och till en gruva i Sydafrika. I Sydafrika maler man sig fram med ett horisontellt aggregat, i Kvarntorp med ett vertikalt. Den här tekniken ersätter borrning, sprängning och lastning – man arbetar kontinuerligt med en maskin.

Om man spränger måste man ventilera och töma gruvan på personal vid ett par tillfällen per dygn. Det finns stora vinster med ny teknik, och elektrifiering med antingen batterier eller kontaktledningar. Det är sådant vi nu börjar prata om med leverantörerna, berättar Markus Karlsson som också tycker att Blötberget ligger bra till för samarbeten mellan gruvan, Sandvik, Epiroc och ABB som finns inpå knutarna.
Men han tvekar till om tekniken hinner utvecklas så snabbt att han kan använda en Mobile Miner eller Sandviks alternativ när NIO börjar driva den två kilometer långa snedbanan ned i berget. På snedbanan är det tänkt att ett långt transportband sedan ska föra upp malmen till anrikningsverket i Skeppmora.
En detalj som ligger utanför bolagets kontroll är beställning av växeln från Skeppmora terminal till järnvägen, denna beställning planeras att placeras så fort finansiering är klar. Under väntetiden för växeln man kan arbeta med att börja bygga terminal, anrikningsverk, pumpa och driva snedbanan efter olika scenarier.
Målet är att vara i produktion i slutet av 2022 och gruvan beräknas skapa 250 till 300 arbetstillfällen.

 

Markus Karlsson, NIOs projektdirektör för nya gruvan under Blötbergsgruvan. Foto Bo Joffer

 

FAKTA Markus Karlsson
Projektdirektör sedan 2018 kom till NIO första gången 2014
Bor i Hörken med familj
Född: 1973
Utbildning: Gruvingenjör Helsingfors högskola
Bakgrund: Markus Karlsson har mer än 25 års erfarenhet av gruvutveckling och gruvdrift från bolag såsom LKAB, Northland Resources, Arcelor Mittal, Northern Iron och Newcrest Mining Ltd.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna v45

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS