ANNONS

Per Axelsson är tränare för nysatsande amerikansk fotboll-teamet Dalecarlia Rebels. “I dag har vi cirka 25 killar från hela Dalarna i träning, och här hemma hos mig kör vi en träningsmetod jag kallar “grizzlystark” och som gör dig spänstig och hård i kroppen”, berättar han.
Foto: Sonny Jonasson

Grizzlystarka rebeller framtidssatsar

DALARNA Dalarnas devis av amerikansk fotboll har varit på dekis. Tills nu. Slitstarke kraftkällan Per Axelsson har samlat 25 mannar med samma uppsåt som han själv.

Det är en viljestark sammansättning av både nya och meriterade förmågor som samlats under flagg tillhörande det från början Borlängerotade och i dag Falustationerade Dalecarlia Rebels. I kölvattnet av nedlagda Falun Copperheads och flera andra lag i länet, har den tidigare pastorn Per Axelsson noterat att det egna intresset för sporten tycks delat av ett helt gäng likasinnade.
Det var således dags att åkalla horden för framtida strider.
– Bestämde mig för knappt tre år sedan, och i dag har vi cirka 25 killar från hela Dalarna i träning, berättar han.

Dalalaget hade redan tidigare under 2019 manskap redo att delta i en 7-mannaserie, men till följd av för få anmälda lag blev av denna serie intet. Nu har den sportsliga magnetismen lockat än fler kämpar till det tuffa teamet, och därav satsar man fullt ut på 11-mannaspel.
– Då seriespelet ej blev av så anmälde vi oss i stället till en cup i Norrköping.
– Vi visade att vi står oss bra mot etablerat motstånd, och dessa matcher gav oss coacher svar på många av de frågor vi hade på förhand, konstaterar en munter Per Axelsson.
Och breddar bilden av att vara en tämligen ny aktör i en för Dalarna och Sverige inte överdrivet stor idrott.
– Det är krävande att få ihop det med styrelse, bussresor och all övrig logistik. Det är mycket ideellt arbete som gäller, men vi behöver också sponsorer. Vi har några grejer på gång, förklarar Per i hoppfull ton.

Kontakten med Norrköpingsklubben är intakt, och framöver planeras träningsmatcher lagen emellan.
Om allt går enligt plan ska Dalecarlia Rebels nästa säsong begå seriespel i division 2.
– Inom amerikansk fotboll finns i dag inte så många divisioner i Sverige, men däremot finns det tydliga nivåskillnader dem emellan, redogör Per Axelsson.
Han bjuder en målande beskrivning av hur hans adepter nu slipar den fysiska formen i såväl grovkornig som finkalibrig riktning. Den gemensamma parollen lyder “laget före jaget”, vilket svetsar samman dalarebellerna som grupp.

Delar av den tyngre träningen sker i Pers egen trädgård vid villan belägen i Faluns östliga territorium Hosjö.
– Vi tränar enligt en metod jag kallar “grizzlystark”, berättar Per, vars spelarmeriter bland annat innefattar storklubben Carlstad Crusaders, och som privat jobbar som textilslöjdslärare på Södra skolan.
– Här lirar vi volleyboll med medicinbollar och det finns tuffa grejer som kedjor och släggor. Viss utrustning tillverkar jag själv, och grabbarna brukar kalla mig för en sadistisk variant av Ernst Kirchsteiger, skrattar han.
Syftet med träningen är att främja spänst och snabbhet även hos stora killar. Funktionell, explosiv träning som gör utövaren hård i kroppen.

Och sett till spelplanens elvahövdade helhet eftersträvar Per Axelsson en dynamisk symbios av lagspelare.
– Det är en del av charmen, att det kräver en fysisk mångfald med både stora och mindre, snabba lirare.
Vilket stärker känslan att det i tanke och handling råder kortare avstånd mellan Dalecarlia Rebels och Pittsburgh Steelers än man först lockas tro.
– Det finns en speciell tjusning i den här sporten, och den är ju som bekant enormt populär i USA.
– Hårt men schyst, och genom åren har man också infört regeländringar för att i högre grad skydda huvudet på spelarna, framhåller Per Axelsson.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS