ANNONS

Ett avloppsarbete på Långgatan i Hedemora, intill Wahlmanska huset, har engagerat arkeologiföretaget Arkeologikonsult, som övervakar arbetet för att dokumentera det som hittas i marken.
Foto: Pär Sönnert

Grävarbete övervakas av arkeologer

HEDEMORA. Ett grävarbete i Hedemora övervakas och dokumenteras av Arkeologikonsult. På platsen har man bland annat hittat en toffelsko som kan ha drygt 500 år på nacken.

Ett avloppsarbete på Långgatan i Hedemora, intill Wahlmanska huset, har engagerat länsstyrelsen och arkeologiföretaget Arkeologikonsult. Schaktet i fråga ska bli ungefär 100 meter långt och fyra meter djupt.
– När det görs grävarbeten i en så här gammal stad så måste man ansöka till länsstyrelsen och så gör vi en schaktövervakning och dokumenterar det som hittas i marken under arbetet. Då Hedemora är en medeltida stad finns det potential för att det ska finnas äldre saker i marken, säger projektledaren Mikael Bertheau från Arkeologikonsult.
Under arbetet har man bland annat hittat en avfallsgrop som innehöll många keramikskärvor
– Det kan preliminärt dateras till 1600- eller 1700-talet. Några meter strax norr om avfallsgropen framkom rester efter ett kulturlager. I det här lagret hittades bland annat en så kallad toffelsko. Det var en typ av hästsko som var vanlig i Norden under 1300-1500-talen, berättar Mikael Bertheau.
De har även hittat flera stolhål.
– Vi har jämfört dem med en karta från 1779. Då hade staden börjat regleras med raka gator. Tidigare var gatorna mest kringelikrokar, så de här stolphålen kommer troligen från ett slags staket som gjorde gatan mer rak, säger Mikael Bertheau.
Under grävarbetet har man även hittat källargrunder från stadsbranden 1754.
– Det har inte gjort så många liknande grävarbeten i Hedemora förut, så man har inte hittat så många äldre saker i marken. Vi kan se på kart- och arkivmaterial att norra delen av Långgatan i stort sett har haft samma sträckning sedan 1600-talet, då man började stensätta huvudgatorna i Hedemora med kullersten, säger Mikael Bertheau.
Han nämner även att det tidigare gjort ett fåtal arkeologiska observationer i Hedemora
– Kyrkan och några källargrunder utgör de enda resterna efter en bebyggelse som daterar sig till tiden före gaturegleringen som påbörjades efter stadsbranden 1754. Våra förhoppningar är att hitta medeltida lämningar som kan ge ny information om staden Hedemora, säger Mikael Bertheau.
Hur länge pågår grävarbetet?
– Det har grävts till och från sen mitten av november. Min gissning är att arbetet kommer att hålla på till slutet av januari, säger Mikael Bertheau.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Hedemora/Säter v3

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS