Gränslös glädje över nya gruppbostaden

Verksamhetschef Lena Lorenz och socialnämndens ordförande Sune Hemmingsson klippte tillsammans med de boende bandet när Åsenbackens gruppbostad invigdes.
Foto: Mikael Eriksson
SÄTER z Bubbeldricka, snittar, bandklippning och glädjetårar. Känslorna var starka när Åsenbackens gruppbostad invigdes.

På dagen tre år efter det att socialnämnden klubbade beslutet om att bygga ett nytt gruppboende inom ramen för LSS kunde det invigas. Gruppbostaden Åsenbacken har sex lägenheter och är bemannat med personal dygnet runt. Dessutom inrymmer den 624 kvadratmeter stora gruppbostaden gemensamhetsutrymmen, personalutrymmen och tvättstuga, allt byggt i markplan.
– Det är en tidig julklapp, konstaterade socialnämndens ordförande Sune Hemmingsson (S).

Verksamhetschef Lena Lorenz var tydlig med att såväl verksamhet som boendet tar sitt avstamp utifrån individernas behov och möjligheter. Bland annat har de sex personer som kommer att flytta in i lägenheterna fått ge sin syn på vad de tycker är viktigt med den personal som ska jobba där. De har även fått vara med och färgsätta sina lägenheter genom att välja tapeter.
– Alla har valt olika tapeter, sa Lena Lorenz när hon guidade runt i lokalerna.

Glädjen var stor bland de boende, så stor att känslorna svämmade över en aning och Emma Haglund fällde några glädjetårar.
Hon har inrett sin lägenhet smakfullt och berättade att hon har såväl ett eget kök som toalett med tvättmaskin.
– Jag är så glad, sa hon och log med hela ansiktet.

Även Dan Kristoffersson var stolt över sin lägenhet och ville gärna visa upp den. Här har han möjlighet att utöva sitt stora intresse – musik.
– Det är en stor dag, sa Sune Hemmingsson i sitt invigningstal.

Detta då Åsenbacken är den första fristående gruppbostad som byggts i Säter. Han passade på att flagga för att socialnämnden tagit beslut att det ska byggas ytterligare en gruppbostad, och då kommer Åsenbacken att få utgöra förebild.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 51 2018.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

HEDEMORA. Det blev inget medaljregn över mikrobryggerierna i Dalarna vid årets Stockholm beer festival, men Oppigårds utanför Hedemora fortsätter ta guld och ett silver för Hedemora porter.
SÄTER. Prospekteringsföretaget som letar efter en zink och silvergruva utanför Säter hoppas med nya borrningar på att återstarta sveriges äldsta silvergruva.
SÄTER/AVESTA Säters volleyboll är tillbaka i Elitserien. Truppen består av många spelare från Säter och Avesta. – Det blir en utmaning för oss varje helg, säger ordföranden Per Eriksson.