ANNONS

Foto: Karin Diffner

Grannarna kritiska till hanteringen av Prästgärdet

Grannar till det planerade särskilda boendet på Prästgärdet är kritiska till hur bygget hanterats. – Politikerna har för bråttom, är nonchalanta och bryr sig bara om valfläsk, säger en.

Åtta närboende till det blivande särskilda boendet på Prästgärdet är kritiska till hur byggprocessen har gått till.
De har överklagat bygglovet vilket resulterade i att länsstyrelsen upphävde det. Länsstyrelsen gav bland annat miljö- och byggnämnden bakläxa för delvis felaktigt material och byggnadens utseende.
Som vi tidigare skrivit om lämnade projektgruppen för bygget in en ny bygglovsansökan med nya ritningar för några veckor sedan.

Men grannarna har också överklagat marklovet.
– De började påla och satte upp byggbaracker innan de hade bygglov och det får man inte om man bara har marklov, säger en representant för grannarna som vill vara anonym.
Grannen menar att de ledande politikerna i kommunen och i styrgruppen för nya särskilda boendet har alldeles för bråttom.
– De tar inte hänsyn till oss Säterbor utan är bara ute efter att kunna visa upp något inför nästa val.

Grannarna fick också gehör i sin överklagan om marklovet i Mark- och miljödomstolen som anser att det “finns ett visst utrymme” för att kunna tolka beslutet som att det också gäller bygglov.
Domstolen upphäver därför marklovet och skickar tillbaka ärendet till miljö- och byggnämnden för fortsatt handläggning.

Domen kom den 22 december. Den 28 december skickade grannarna ett mejl till ansvariga där de krävde att:
– All verksamhet på tomten skulle stoppas.
– Miljö- och byggnämnden skulle utdöma “böter” för det som de anser är svartbyggen: Pålningen och uppsättandet av byggbarackerna.
– Vilken människa som helst åker ju på dryga böter om de bygger utan bygglov så det borde ju även kommunen göra, säger de närboendes representant.

Grannen hävdar också att de ansvariga varit nonchalanta och inte svarat på deras mejl under hösten, så även det som skickades den 28 december.
– Men dagen efter panikinsatte de ett nytt möte i miljö- och byggnämnden där de godkände både mark- och bygglov – utan att det gått ut någon information till oss sakägare. Det är stor skandal hur de hanterat detta.
Detta har nu också grannarna JO-anmält. Och de ger sig inte – trots att Prästgärdet nu fått både bygg- och marklov igen.
– Nej, vi kommer att begära ut underlagen och granska dem. Är det fel igen så överklagar vi.
– Det vore bättre för både oss närboende och alla skattebetalare i Säter om politikerna i lugn och ro tog fram ett ordentligt förslag som alla fick titta på innan de hastade fram ett beslut.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS