Grådös 60 mjölkbönder går in i Falköpings mejeriförening

HEDEMORA. Nu genomförs en slutlig fusion mellan Falköpings Mejeri ekonomisk förening och Grådö Mejeri AB och de flesta av Grådös mjölkbönder går med i Falköpings ekonomiska förening.

– Det är ingen dramatik. Aktiebolaget Grådö är idag bara ett fastighetsförvaltande bolag. Jag ser det som en byråkratisk förändring och som en konsekvens av att Falköping köpte oss 2014. För Grådö mejeris leverantörer , verksamhet och kunder innebär fusionen ingen förändring i verksamheten, säger Staffan Eklöf, mejerichef på Grådö.
Under 2019 har Grådös runt 60 mjölkleverantörer alla erbjudits att bli medlemmar i Falköpings Mejeris ekonomiska förening som ägs av 166 lantbrukare varav 139 är aktiva mjölkproducenter.
– De flesta av våra leverantörer har tackat ja men några har valt att fortsätta som tidigare, berättar Staffan Eklöf.
Sveriges framgångsrikaste mejeri de senaste åren har varit Grådö utanför Hedemora som överlevde mot alla odds när Arla priskrigade ut Milko för snart tio år sedan
Det har lett till en rad framgångar, volymerna är rekordstora och Dalamejeriet har gjort rekordinvestering i laktosfritt, två ostar, Grådö Bré och nu investeras det för att kunna börja tillverka Bärry, Tiger och Bollnäsfil från ett tioårsavtal med Kavli.
60 mjölkgårdar levererade strax över 90 miljoner kilo mjölkråvara i fjol och under hösten har ytterligare en stor mjölkgård i Borlänge börjat leverera till Grådö.
Grådö tillverkar inte bara mejeriprodukter under eget namn utan också till flera dagligvarukedjor. Om en produkt kommer från Grådö kan man läsa ut genom livsmedelsverkets nyckelkod som är ”SE 1017 EG”.
Falköpings Mejeri i Grådö har 45 tillsvidareanställda och med semestervikarier så motsvarar det 51 manårs arbete.

Fakta:
Dalamejeriernas historia – från Bondesverige till Grådö en del av Falköping
1900: Vid sekelskiftet fanns 63 mejerier i Dalarna.
1931: Dalarnas Mejeriförening, även kallat Dalamejerier, bildades.
1950: 8 000 mjölkbönder levererade till Dalamejerier som lagt ned en rad småmejerier och byggt så kallade stormejerier i Falun, Mora, Ludvika, Stora Tuna, Rättvik, Stora Skedvi och 1950 började bygget av dagens Grådö mejeri som invigdes 1953.
1991: Dalamejerier gick samman med Södra Hälsinglands Mejeriförening och Värmlandsmejerier och bildade Milko.
2010: Milko ägdes av cirka 560 mjölkbönder med en årlig invägning av cirka 230 miljoner kilo från ett område som täckte 40 procent av Sveriges yta. Milko hade mejerier i Östersund, Grådö, Karlstad och Sundsvall. Efter några års mjölkpriskrig kastade Milko in handduken och gick upp i Arla.
2011: Arla accepterade de motkrav som Konkurrensverket ställde på fusionen. Arla tvingades sälja Grådö.
2012: Grådö återstartades hösten 2012 i Coops regi.
2014: Coop säljer Grådö till Falköpings mejeriförening.
2018: Grådö gör sin största investering hittills, i laktosfritt. Ägaren Falköpings redovisar att man med Grådö ökar invägningen mest i mejeri-Sverige, +19 procent.
2019: De flesta av Grådös mjölkleverantörer tackar ja till att bli medlemmar i Falköpings Mejeris ekonomiska förening.

 

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Hedemora/Säter v 46

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS