ANNONS

“Goda jultraditioner och monsterråttor”

Vissa anser att traditioner är till för att brytas medan sådana som jag håller hårt på traditioner. Det skänker ett visst mått av tillfredsställelse och skapar trygghet. Men ibland inser även jag att allt inte måste vara som det alltid har varit, och att det är en fördel med att ge upp. Pepparkakshusbyggen är en sådan tradition.

Under många år ville dottern absolut att det skulle bakas egna pepparkakshus och varje år slutade det i en mindre katastrof. Hon var inte utrustad med det bästa tålamodet och alla vet hur hett smält socker känns att få på fingrarna. Dessutom har smält socker en tendens att fästa på fel ställen.
Ofta resulterade baket i en hög av krossade pepparkaksbitar följt av ord som inte lämpar sig att återge. I dag kan både dottern och jag le åt minnet av en tradition som vi så småningom gav upp.

Pepparkakshus finns det dock varje år och det är både fint och hållbart i keramik och med belysning.
Däremot bakar jag alltid egna pepparkakor efter ett gammalt och otroligt lättbakat recept och pepparkakorna är jättegoda. Recept kan lämnas på begäran.
En annan icke önskvärd tradition är julklappsköp i sista minuten. Det är stressigt, svettigt och det man söker är ofta slut. Men jag har blivit bättre på att planera och numer är det endast några få paket som inhandlas dagarna före jul.
Nu handlar julen också om att tänka på andra och kanske sträcka ut en hjälpande hand till de som varken har ork eller pengar till julfirandet.

Den senaste tiden har jag träffat flera godhjärtade personer som hellre ger än får och överlag tycker jag att många faktiskt tänker till inför julen. Ingen kan göra allt men alla kan göra något som det heter.
Djur och fåglar ska också ha sitt. Jag har burit hem frön, talgbollar och annat smått och gott som har en strykande åtgång bland alla bevingade gäster.
Fågelmatningen finns en bit från huset och fröspill med mera lockar även möss. Nu är en av de objudna matgästerna ingen mus utan en råtta stor som en mindre katt! Den har förmodligen sitt hem i en vedtrave strax intill fågelmatningen. Så länge den håller sig där får den hållas och katten har också underhållning. För trots att katten är en råttfångare av rang inser även hon sin begränsning.
Trevlig helg och stressa lagom!

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS