ANNONS

Jörg Jeschke och Gösta Backlund vid vernissagen av Glimtar ur två konstnärsskap. Konstnärerna står vid Jörgs skulptur Linnés rock, måleritet i backgrunden är en av de tre äldre oljemålningar som visas på utställningen av Gösta Backlund.
Foto: Veronica Rigtorp

Glimtar värda att se av Backlund och Jeschke

BORLÄNGE. Det var ett välbesökt vernissage när Borlänge konstförening bjöd in kulturprofilerna Backlund och Jeschke.

Utställningen ”Glimtar ur två konstnärskap” med Gösta Backlunds måleri/teckning och Jörg Jeschkes skulpturer visas på Borlänge Modern (BOMO) fram till och med den 29 november.
– Vi har kallat utställningen ”Glimtar ur två konstnärsskap” och konstnärerna är riktiga profiler och veteraner. Båda är kända för en bred publik genom ett flertal offentliga utsmyckningar och många utställningar genom åren, berättar Eva Wikner Grahnström, ordförande i Borlänge Konstförening.
Gösta Backlund och Jörg Jeschke är två väl etablerade veteraner som känns igen av många från offentliga utsmyckningar och utställningar genom åren. Här visar de både äldre men också helt nya verk som de arbetat med inför den här utställningen.

Gösta Backlunds projekt IDYLLER som pågick 1971-73, i gröna vågen tid. Ur det perspektivet visas här tre större oljemålningar som genom sin närvaro, ger en historisk glimt och ett slags avstamp för utställningen. I förgrunden Jörg Jeschkes skulptur Trädtorn.

Jörg har till exempel gjort Plymen, fontänen i rondellen utanför Kupolen och skulpturen Flätverk i rondellen Myntgatan-Gruvgatan i Falun.
Gösta har bland annat gjort emaljmålningen för entréhallen i Maserhallen, utsmyckning i emalj och kakel, på lasarettet i Falun.
– Vi är stolta och glada över att äntligen få visa den här utställningen, som liksom flera andra utställningar rullats framåt i tid på grund av pandemin. Tack vare att konstföreningen får disponera utställningshallen Borlänge Modern, som ett komplement till Konsthallen i Borlänge Bibliotek, har vi kunnat genomföra samtliga utställningar som varit inplanerade under förra året och 2021. Det känns verkligen roligt och bra.

Två akvareller ur Gösta Backlunds serie Landskapsmålningar.

Gösta Backlund
Så här skriver Gösta Backlund om utställningen och sitt konstnärskap:
”Att segla är nödvändigt lär fältherren Pompejus påstått en gång år 56 f.Kr. Att måla är också nödvändigt kan idag den säga som valt detta som livstråd. Efter nära 75 år i branschen är fortfarande varje dag som ett litet seglingsäventyr. Landskapsmålare, javisst, även om landskapsformen inte alltid finns där. Projekt nämns i katalogbladet. Ett projekt var IDYLLER som pågick 1971-73, i gröna vågen tid. Ur det perspektivet visas här tre större oljemålningar som genom sin närvaro, ger en historisk glimt och ett slags avstamp för utställningen. I nutid härskar dock akvarellen.”
Gösta Backlund är född i Falun 1930.
Han debuterade 1947.
Under 1950-talet privat- och självstudier i måleri och teckning. Betydande studie- och arbetsresor till Italien, Grekland, Frankrike, Mexiko och Egypten.
Målare och tecknare och sedan1974 ett 50-tal utsmyckningsuppdrag runt om i landet.
Representerad bland annat på Moderna museet, Nationalmuseum, Dalarnas museum och flera andra museer samt Statens konstråd och de flesta av landets landsting.
Källa: Borlänge konstförening.

Välbesökt vernissage när konstnärsveteraner visade sin produktion genom Borlänge konstförening på BOMO:s lokaler vid Sveatorget.

Jörg Jeschke
Så här skriver Jörg Jeschke om utställningen och sitt konstnärskap:
”Som skulptör har man ett förhållande till idé, material och rum.
Jag har under en period arbetat i olika serier, dels figurativt eller med olika objekt, med tema hus och höljen – sådant som omger, skyddar, döljer eller byter skepnad.
Bakom finns reflexioner kring samtiden och existensen, där människan ständigt konfronteras med ändrade förhållanden och hot.”

Jörg Jeschke är född i Graz, Österrike 1938.
Utbildning i skulptur på Konsthögskolan i Wien 1960-1965.
Bor och arbetar i Falun sedan 1965.
Genom åren har han haft ett flertal offentliga uppdrag samt ett 50-tal separat- och grupputställningar.
Offentliga utsmyckningar i vår närhet: Torgblomma (fontänskulptur Sveatorget, Borlänge), Plym (fontänskulptur sju meter hög rondellen Kupolen/Banverket, Borlänge) och Flätverk (rondellen Myntgatan/Gruvgatan Falun).
Representerad: Statens konstråd, Kungliga Myntkabinettet samt dessutom flera landsting och muséer.
Källa: Borlänge konstförening

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS