ANNONS

Säterbördige fotbollsdomaren Glenn Nyberg, numera boende i Borlänge, har dömt fotboll utan publik hela den pågående allsvenska säsongen. “Det blir en helt annan upplevelse”, säger han.
Foto: Pär Sönnert

Glenn Nyberg om att döma utan publik: “En helt annan upplevelse”

SÄTER/BORLÄNGE Säterbördige fotbollsdomaren Glenn Nyberg, numera boende i Borlänge, har dömt fotboll utan publik hela den pågående allsvenska säsongen, som inte avslutas förrän i december.

I våras träffade Annonsbladet Glenn Nyberg veckan efter att han varit fjärdedomare i Europa League-åttondelsfinalen mellan Eintracht Frankfurt och Basel. Den matchen spelades utan publik, på grund av coronaviruset.
– Det var lite speciellt, sade Nyberg om den publikfria upplevelsen.

Nu, nästan ett halvår senare, har matcher utan publik blivit vardagsmat för honom och alla andra inblandade i den inhemska toppfotbollen. Under den allsvenska säsongen har Glenn Nyberg både dömt cupfinalen, ett Stockholmsderby och flera toppmatcher – samtliga utan någon publik på läktarna.

– Det blir en helt annan grej, en helt annan upplevelse, utan publiken på matcherna. Det blir en annan typ av match med publik, vilket ger en extra injektion både spelmässigt och temperamentmässigt, säger han.

Hur är det att döma utan publik?
– Min upplevelse är att det blir lugnare och ett bättre klimat överlag. Det är lättare att prata med spelarna under matchen. Och före matcherna, när vi står i spelargången och väntar på att TV-sändningen ska ge klartecken för att vi ska gå in, så har vi fyra minuter över där jag kan gå runt och prata med spelarna i lugn och ro.

Själva dömandet tycker han dock inte påverkas av avsaknaden av publiken.
– När man väl är inne i matchen så upplever jag ingen större skillnad i hur jag dömer. Det är mest inför matchen när man kliver in på planen. Vanligen kan det vara ett jäkla tryck, nu är det helt tyst.

Då den allsvenska säsongsstarten skedde drygt två månader senare än vanligt innebar det mer tid för träning och förberedelser.
– Jag var grymt bra tränad när vi började säsongen. Sedan gäller det att jag kan leva vidare på det, för jag har inte kunnat träna som vanligt under säsongen. Säsongen är komprimerad och matcherna är tätare än vanligt så det blir väldigt intensivt, säger Glenn Nyberg.

Dessutom har domarkåren drabbats av ett avbräck då Martin Strömbergsson stängdes av resten av säsongen för att ha sagt olämpliga saker till en spelare i Östersunds FK under en match.
– En vanlig säsong brukar vi vara tio, elva domare som dömer och då handlar det om en match i veckan och att man står över var fjärde match ungefär. Nu är vi nio som dömer och det är åtta matcher per omgång samt ett intensivare spelschema. Men jag tycker att det här är bättre än att stå över och vila. Jag gillar mer när det är tätt mellan matcherna, säger Glenn Nyberg.

Den pågående säsongen har hunnit drygt halvvägs och avslutas först i början av december, någon månad senare än vanligt.
– Kvalmatcherna spelas väl inte förrän framåt lucia, så det hinner nästan bli jul innan säsongen är klar. Det blir speciellt, säger Glenn Nyberg.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 39, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS