ANNONS

Mirjam Ekebom vill lyfta fram det lokala hantverket och skapar mycket själv, som blommorna av botten från petflaskor.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Glädjehuset satsar på lokalt hantverk

NORBERG Mirjam Ekebom på Glädjehuset i Norberg ser till att fylla butikslokalerna med vackra smycken, presentartiklar och hantverk i alla former. I butiken har lokalt hantverk fått allt större plats och själv bidrar Mirjam med allt från glaskonst till keramik och ofta med hjälp av återvunnet material. – Nu jobbar jag mycket med att återvinna glas och jag gör bland annat fat av fönster- och bilrutor plus en del trädgårds- och fönsterkonst, säger hon.

Mindre träskåp av Marita Olsson, och i bakgrunden hennes lampetter.
StillingNilssons smycken av slaggsten.
Glasfatet är ett av Mirjam Ekeboms många arbeten.
Ett av Lars-Olof Borkings träarbeten som väcker leklust.
Mirjam Ekebom är född och uppvuxen i Orsa och hon har bott i Norberg sedan 1997. Hon har haft butik och verksamhet i Norberg i drygt 16 år och det startade med galleri i en annan lokal på Engelbrektsgatan.
– Det var en ny utställning varje månad och jag hade till och med en utställare från Australien, säger hon.
Galleriet drev hon i fyra-fem år men när maken dog och hon blev ensam med två barn bytte hon till en mindre lokal.
– Jag har flyttat butik och verksamhet några gånger men det här får bli sista stället.
Hantverket har följt med från första stund, både eget och andras och Mirjam Ekebom brinner för lokalt hantverk.
– Det finns så otroligt många duktiga hantverkare, säger hon.
Allt hantverk är till salu och i en särskild avdelning i butiken finns keramik, trä, lite sömnad, decoupage och slaggstenssmycken från StillingNilsson.
– Smyckena gör Kerstin Stilling och Margareta Nilsson från Norberg och det är handplockade stenar med silverpläterade hängen, säger Mirjam och fortsätter:
– Här är Lars-Olof Borkings fantastiska träföremål, han är en lokal hantverkare som bor i Norberg.
Mirjam visar på hantverket där både greppvänliga bilar, skärbrädor och en gunganka ingår. Marita Olsson, från Arvika, är möbelsnickare och har bland annat gjort fina och annorlunda små skåp. Här finns också keramik av Arja Meller och Ann Rilegård. En annan keramiker är Lisa Koranyi från Fagersta.
– De roliga fiskarna kan användas som skålar och Lisa kommer även att ha keramikkurser, säger Mirjam.
Hon berättar att många av de hantverkare som tidigare fanns på Abrahamsgården har flyttat in hos henne.
– Men jag upplever ingen konkurrens även om vi är fler som saluför hantverk. Blomsterhandeln har också lite hantverk och det är bara positivt. Jag vill verkligen lyfta fram det lokala hantverket, både här och på andra platser.

På väggarna hänger flera tavlor med olika motiv och på frågan vem konstnären är blir svaret:
– Det är min bror Ebbe Skoglund, säger Mirjam.
Att det finns konst och kreativitet i släkten är uppenbart och Mirjams pappa var en av hantverkarna som täljde dalahästar i Nusnäs.
Mirjam Ekebom skapar mycket själv och det är variation i både material och utförande. Förutom glaskonst och keramik jobbar hon med paverpol, ett skulpturlim, och hon målar tavlor med strykjärn och vax.
Mirjam visar på några lysande röda och tulpanliknande blommor. Det ser ut som glas men det är något helt annat.
– Det har jag gjort av botten från petflaskor som jag målat med akrylfärg. Stjälken är ståltråd som jag lindat med eltejp, säger Mirjam.
Resultatet är otroligt och Mirjams kreativitet verkar gränslöst. Hennes känsla för färg och form speglar hela butiken och det handlar både om inredning och hur hon presenterar dess innehåll.
I butiken är en vägg fylld av både gnistrande och udda smycken och här finns också väskor, scarfar och olika presentartiklar.
– Jag importerar mycket själv och smyckena har jag köpt in på resor till Italien där jag har släktingar. Jag har även varit Asien och köper en del därifrån, säger Mirjam Ekebom.
Smycken och det egna hantverket ser Mirjam som en hobby och det huvudsakliga arbetet är som jurist där hon jobbar med bouppteckningar, testamenten med mera.
– Jag är också ombud för kemtvätt och det är bra att ha flera ben att stå på.
På frågan hur hon ser på framtiden blir svaret:
– Turistsäsongen är bästa tiden och förra sommaren blev jättebra för oss alla. Norberg har så mycket att erbjuda och vi har en fantastisk gruvhistoria och jättefina naturområden. Så jag hoppas på en bra sommarsäsong även i år, säger Mirjam Ekebom.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS