ANNONS

Nästan hela kollogänget samlat.
Foto: Rebecca Linder

Glädje och gemenskap på teaterkollo

AVESTA. För åttonde sommaren arrangerades teaterkollo för alla mellan 10 och 15 år på Bergslagsteatern och intresset för att delta är fortsatt stort.

I år utökades också kollot med en skaparverkstad för de mellan 13-20 år där fokus låg på att skapa scenografi, kostym och marknadsföring.
– Det är jätteroligt att så många vill vara med på kollot, säger Victoria Hunter, en av fyra ledare.
Under tre veckor så har kollodeltagarna övat repliker, sjungit, dansat och jobbat på scenen för att få ihop teaterföreställningen “Det blåser på månen” som är baserad på en bok av Eric Linklater. Urban Lind har sedan gjort ett teatermanus av boken.
– Vi har bearbetat manuset för att det ska funka för gruppen, säger Fredrika Holmberg, ledare med fokus på teater och kostym.

Det är en hel del förberedelser för de fyra ledarna innan kollot kan dra igång. De letar låtar och skriver låttexter samt bearbetar eller skriver manus. Kollot är numera en tradition och finansieras till största del av Avesta kommun. I år fick de även bidrag från Region Dalarna, för att kunna starta upp skaparverkstaden. De har även sökt och fått ett bidrag från Helge Axelssons stiftelse. Årets föreställning kretsar kring fyra flickor vars pappa blir skickad ut i krig. Innan han åker iväg säger han till flickorna att de måste vara snälla och uppföra sig för det blåser en ond vind på månen och om man är olydig kan den blåsa rakt in i hjärtat på en.

– Pjäsen kretsar mycket kring hur man som barn gör för att uppföra sig och vi får helt enkelt följa dem på deras äventyr, säger Victoria Hunter, ledare med fokus på teater.
Premiär blev det i fredags och totalt gavs två föreställningar under helgen (19-20 juli). Deltagarna var minst sagt nöjda med årets kollo. Milton Lundgren, 10 år, har spelat teater i en säsong och valde därför att delta i årets kollo.
– Det blev ännu bättre än jag hade förväntat mig. Vi får göra så mycket och alla är så snälla. Roligast var övernattningen och svårast var att lära sig alla låtarna som vi sjunger, säger Milton.
Han får medhåll från Mira Latouf, 14 år, som deltar i kollot för andra sommaren.
– Övernattningen var roligast och det är roligt att träffa nya människor, alla är så snälla och omtänksamma, säger Mira.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 30 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS