ANNONS

Folk Lab är en nationell organisation som stödjer individer och organisationer att etablera sig i ett hållbart samhälle.
Foto: Folk Lab PO

Generationsöverskridande projekt får regionpengar

AVESTA En mötesplats för yngre och äldre för att skapa en hållbar värld. Folk Lab Avesta heter projektet som fått klart med pengar från Region Dalarna.

Folk Lab PO heter en nationell organisation som ”stödjer individer och organisationer att etablera sig i ett hållbart samhälle”. Nu har 80 000 kronor beviljats från Region Dalarnas kultur- och bildningsnämnd för att ABF Södra-Östra Dalarna ska kunna starta upp ett Folk Lab Avesta.

ABF Södra Östra Dalarna planerar då att starta en ”mötesplats med fokus på digital litteracitet” i Avesta. Genom ”hållbara metoder” ska man använda konst, digital teknik, aktivism och folkbildning som verktyg för att ”skapa generationsöverskidande samtal, möten och relationer människor emellan”.
– I det här projektet riktar vi oss till ungdomar och äldre, säger Ann-Sofie Sterio, ombudsman för ABF Södra Östra Dalarna.

Mer konkret är målgruppen ungdomar 13-25 år, samt äldre över 65 år och de ska ägna sig åt samtal och digitala workshops i syfte att kunna påverka samhället och sin livssituation.
– Det handlar om att få människor att känna sig delaktiga. Hur kan man påverka? Hur får man inflytande, hur mer egenmakt? Vad vill man förändra? Folk Lab är ett sätt att få människor att mötas och diskutera, säger Ann-Sofie Sterio.

En målsättning med projektet är att jobba mot ”Agenda 2030”, som handlar om att uppnå ett hållbart samhälle. I det här fallet med betoning på social hållbarhet. Därav generationsmötet som projektets kärna. Ann-Sofie Sterio ger exempel.
– I våra lokaler kommer vi att ha en digital skaparverkstad för ungdomar och äldre. Där de kan mötas och samtala om vad man upplever och vill förändra i Avesta. Upplever ungdomar att det inte har någonstans att vara? Upplever äldre problem med ungdomar som kör epatraktor? Här går det ut på att hitta lösningar i stället för att vara arga på varandra och det bygger mycket på vad deltagarna vill förändra. Inte vad vi tycker.

Under 2021 kommer Folk Lab Avesta fungera som testpilot i liten skala med fokus på utbildning och nätverkande. Sedan planeras verksamheten att utökas och spridas till andra orter i södra och östra Dalarna.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS