ANNONS

“Man fikar tillsammans, påtar i trädgården. Trots nu rådande omständigheter så är vi aldrig ensamma”. Orden tillhör Lisa Liljeberg, boende på Tersen sedan snart nio år tillbaka. På bilden ses hennes Tersen-grannar och vänner, med Ulla Immler längst fram.
Foto: Sonny Jonasson

“Gemenskapen är en styrka”

FALUN Ett bo i ro. Färgat av fart, fläkt och fritid med familjära förtecken. På Tersen är gemenskap lika med livskvalitet.

Det hela drog i gång för 15 år sedan, i samma veva som drivkrafter i föreningen Tersen startade Tersen Fastighets AB och sedan köpte loss fastigheten på Tegelvägen av kommunen.
Sedan dess drivs Tersen som kooperativ hyresrättsförening.

Med tiden har gemenskapen vuxit i både tanke, handling och antal. Lisa Liljeberg uppskattar att det i dag bor 53-54 personer fördelat på totalt 45 lägenheter på Tersen.
– Åldrarna är för tillfället någon runt 45 år och sedan desto fler uppåt 65-70, berättar hon.
Och fortsätter:
– Vi bestämmer allt själva. För större pyssel och reparationer anlitas hantverkare, men enklare småfix och inte minst trädgården sker under vår försyn.

Nämnda trädgård har en central plats i Tersens av trivsel taktfast trummande hjärta. Som samlingspunkt, fager fikamiljö och föremål för gröna fingrars flinka förehavanden.
Därtill förfogar man över cirka 400 kvadratmeter utrymmen fördelat på flertalet faciliteter och en fanfar av fritidsaktiviteter.
– Vi har salong, kök, galleri där vi har egna konstutställningar, hobbyrum, snickarverkstad, bastu, gästrum och ett litet gym.
Lisa skrattar och hämtar andan som tillägnades husets vederkvickande mångfald.
– Vi som bor här trivs väldigt bra, och många blir kvar. Det är ganska ovanligt att man flyttar.
– Man har så mycket att lära av varandra, och den egna tillvaron får ständig guldkant av de andras många olika intressen. Vi gör även utflykter tillsammans där vi åker skidor, skridskor, paddlar och mycket annat, berättar hon.
“Tillsammans är man mindre ensam”, som franska författarinnan Anna Gavalda framhöll i sin roman med samma namn.

Lisa Liljeberg, som i höst kan bokföra nio år som hemmastadd på Tersen, återvänder till den kärna som utgör generator för generationer av lyckliga hyresgäster i kooperativets kamratskap.
– Här är gemenskapen fundamentet och alla deltar i den.
Därav är bra synk och socialt varma vibbar av vikt då en vakant plats ska fyllas av ny boende.
– Vi har ingen bostadskö på så vis, men en intressepool dit man kan anmäla sig, förklarar Lisa.

Hon knyter an till den av coronaviruset orsakade distans som för vissa av samhällets äldre medborgare innebär lågstämd solitär. Därtill har Tersens ordkonnässörer också skapat tematidningen “Tersenbladet – coronaextra”.
– Vi som bor här ser till att hålla hälsosamt avstånd till varandra och företrädesvis umgås utomhus, och gemenskapen är ändå en styrka.
– Man fikar tillsammans, påtar i trädgården. Trots nu rådande omständigheter så är vi aldrig ensamma, säger Lisa Liljeberg.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS