ANNONS

Handslaget mellan Einar Botten, Spendrups och ABBs Magnus Ström som der en doktorsavhandling hur våldsbejakande extremism i Dalarna ska stoppas.
Foto: Bo Joffer

Gemensamma tag i fajten mot nazismen

DALARNA. Nazisterna vill demonstrera i Ludvika på 1 maj. Men nu går Högskolan, ABB och Spendrups till motoffensiv och finansierar en doktorand mot våldsbejakande extremism

1850 kom dansken Jens Fredrik Spendrup till Sverige och familjen Spendrups har sedan 1897 ett framgångsrikt företag som dominerar Grängesberg. 500 anställda i Grängesberg och HR-chefen Einar Botten förklarade att idag är bryggeriet “bruket” i Grängesberg och företagsegoistiskt så vill man attrahera kompetenta medarbetare och då måste det vara attraktivt att flytta hit.
– Tidigare var det Bandidos och nu NMR som stör bilden och det är inte bra för oss. Vi vill bidra till de goda krafterna, berättade Botten vars företag nyligen fick ta emot Dalarnas mångfaldspris och nu bidrar med en halv miljon till doktorandtjänsten hos Högskolan
Dalarna som ska förebygga ideologisk våldsbejakande extremism i Dalarna.

Det är första gången som Spendrups bidrar med att delfinansiera en doktorandtjänst
ABB i Ludvika bidrar med en miljon till doktorandtjänsten:
– Vi har 3 000 anställda i Ludvika och vi har över 50 olika nationaliteter hos oss. Vi behöver kompetent folk från hela världen. Vi är riktigt bra på integration och mångfald i Ludvika. Men vi har problem i stan och vi, Spendrups och akademin fann varandra första maj ifjol, berättade Magnus Ström, platschef.

1 maj i fjol demonstrerade NMR i Ludvika och de goda krafterna möttes när ledarskribenten Gabriel Erling, Svenska kyrkan, förintelseöverlevaren Hédi Fried och kommunen bjöd in till motseminarium där också Segerstedtsinstitutet vid Göteborgs universitet medverkade.
Institutet har sitt namn av publicisten Torgny Segerstedt som före och under andra världskriget var en av de mest konsekventa svenska kritikerna av den tyska nazistregimen med Hitler och Herman Göring i spetsen.

Det kan förefalla märkligt att två industriföretag engagerar sig mot dagens nazister men det finns en historisk koppling. Under Görings Luftwaffe bedrev nazisterna sitt hemliga arbete med att bli först med högspänd likström, HVDC som är ABB Ludvikas paradgren i världen och som lockar skarpa hjärnor från hela världen. Hitlertyskland jagade ut judarna och bland annat HVDC-legendaren Erich Uhlmann kom på så vis till Uno Lamms Aseas HVDC-team i Ludvika. Lamm var uttalad antinazist och såg till att de likriktare Asea Ludvika levererat till Norsk Hydros anläggning i Rjukan inte fungerade som den skulle och därmed så fick inte Hitler tillräckligt med tungvatten till sin atombomb.

Högskolan bidrar med ytterligare ett par miljoner april. Tanken är att doktoranden ska börja sitt arbete i höst och lämna sin avhandling fyra år senare.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 07 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS