När som helst kan den här backen vara täckt med först snö och sen is. Då gäller det för Emil Forslund och de andra på Avestas gatukontor att vara redo.
Foto: John Leander

Gatukontoret redo för vinterutmaningar

När som helst kan den här backen vara täckt med först snö och sen is. Då gäller det för Emil Forslund och de andra på Avestas gatukontor att vara redo.

Emil Forslund blickar nerför Kyrkogatan till rondellen intill järnvägsöverfarten till Gamla byn. En vältrafikerad backe i rusningstid. Det är inte svårt att föreställa sig riskerna en mörk morgon med intensiv blötsnö, som sedan fryser till is.
Då gäller det att snabbt ploga och sanda för bilister och fotgängare. Eller kanske snarare i omvänd ordning.
– Den prioriterade ordningen är först gång- och cykelvägar och sen gator, genomfartsleder och parkeringar. Det är vid fyra centimeters snöfall som riktlinje. Vid tio centimeter gäller total snöröjning. Det är samma principer med sandningen, förklarar Emil Forslund.

Han pratar om olika utmaningar där den mest framträdande är just tung blötsnö.
– Ett dåligt scenario är när det snöar, smälter, snöar, smälter i stora mängder. Det orsakar en väldig halka. Då måste vi vara snabbt ute.

För att vara snabbt ute krävs det att många parametrar fungerar. Det är mestadels entreprenörer som är ute och röjer snö och sandar, men det är Emil och fyra jourarbetsledare från kommunen som koordinerar.
För att det ska fungera effektivt har flera nya logistiska och tekniska hjälpmedel införts under de senaste åren berättar Emil Forslund.
– Man kan ringa till Avesta servicecenter och göra en felanmälan. Sen ger de en tydlig beskrivning till mig. Man kan också gå in på avesta.se och felanmäla, ge exakt gps-position och skicka bild. Sedan förra året finns det också en användarvänlig app för att anmäla. Med de här hjälpmedlen får jag mer exakt information och kan handla snabbare än om alla ska ringa upp mig direkt.

På den eviga frågan om de budgeterade pengarna för snöröjning kommer att räcka ger Emil Forslund ett ungefär lika evigt svar.
– Omöjligt att sätta en korrekt budget. Det gick ju jättebra i vintras när det var lite snö. Men blir det jättemycket får vi röja snö oavsett om pengarna räcker eller inte. Då får vi ta från centrala medel. Det ska inte drabba annan verksamhet, som skola eller vård.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS