ANNONS

Hedemorabostäders vd Erik Kristiansson och kommunalråd Ola Gilén (S) har nu med hjälp av Gösta Ljungberg från Civilförsvarsförbundet, sett till att uppfylla Runar Tommilas önskan om en hjärtstartare i Garpenberg.
Foto: Mikael Eriksson

Garpenberg har fått hjärtstartare

GARPENBERG. Garpenbergsborna har fått en julklapp i förväg, och det i form av en hjärtstartare som placerats inne på pizzerian. Och med det har Runar Tommila fått sin önskan uppfylld.

I september var Runar Tommila in till kommunalrådet Ola Gilén (S) med en önskan om att en hjärtstartare skulle placeras i Garpenberg. Under måndagen så var Hedemorabostäders vd Erik Kristiansson, Ola Gilén samt Gösta Ljungberg från Civilförsvarsförbundet på plats och monterade upp hjärtstartaren.
– Det har gått så väldigt fort, sa Runar Tommila och var nöjd med att hans önskan nu blivit uppfylld.

Men egentligen började detta med hjärtstartare långt tidigare. Detta sedan Gösta Ljungberg lämnat in ett medborgarförslag om att kommunen borde placera ut hjärtstartare i de olika kommundelar, och på den vägen har det sedan blivit.
Drabbas en person av ett hjärtstopp så är det bråttom.
– Man har max fem minuter på sig att påbörja hjärt- och lungräddning, säger Gösta Ljungberg.
Och då det tar runt 15 minuter för en prio 1 bil att komma fram till Garpenberg är det bra om hjälpen i form av en hjärtstartare kan finnas nära till hands.

Gösta Ljungberg säger att hjärtstartaren är enkel att använda då den analyserar och instruerar vad som ska göras.
Eftersom hjärtat stannat så upphör även blodcirkulationen och därmed når inte nytt syresatt blod till hjärnan utan hjärncellerna börjar att dö. Det viktiga är dels att larma 112 och dels att få i gång blodcirkulationen och det görs genom att göra kompression genom att trycka hårt och snabbt på bröstkorgen.
– Gör 30 tryck och 2 inblåsningar, säger han.

Förhoppningsvis ska hjärtstartaren få hänga orörd på väggen men om olyckan skulle vara framme så kan den betyda skillnaden mellan liv och död.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 52 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS